Teams vormen het hart van leren en ontwikkelen binnen organisaties. In een team ervaar je direct dat prestaties, groei en werkplezier afhankelijk zijn van zowel je teamgenoten als de teamomgeving. Je bent met elkaar verbonden door een gezamenlijke taak en gedeelde kaders. Deze verbinding brengt een gedeelde verantwoordelijkheid met zich mee om van deze samenwerking een duurzaam succes te maken. Het is dus tijd om de teamspeler in iedereen wakker te schudden. Hoe kan ieder teamlid leiderschap tonen en bijdragen aan het versterken van de samenwerking? Alleen denk je misschien sneller te gaan, maar samen kom je verder.
In deze blog delen we de eerste 3 kerngewoontes die samenhangen met de succesfactoren uit het Loof model voor sterke teams. Bij elk van deze gewoontes geven we voorbeelden van teamgedragingen om ze in de praktijk te brengen. Want weten is nog geen doen! In de volgende nieuwsbrief publiceren we deel 2 van dit artikel met de resterende 3 kerngewoontes. Zo kan je stapsgewijs experimenteren en leren.
Voordat we ingaan op de kerngewoontes voor sterke teams, eerst een belangrijke vraag: hoe ontwikkel je als team nieuwe positieve gewoontes? Dit is makkelijker gezegd dan gedaan.
Een waardevolle methode om teams hierbij te helpen, is de Tiny Habits-methode van gedragswetenschapper B.J. Fogg. Hij stelt dat duurzame gedragsverandering ontstaat door klein te beginnen. In plaats van grote doelen na te jagen, start je met mini-gewoontegedrag dat je makkelijk in je routine kan inpassen. Door kleine acties te koppelen aan bestaande gewoontes en successen te vieren, bouw je moeiteloos positieve gedragingen op die op lange termijn impact hebben. Deze bestaande gewoontes noemt hij een trigger, dat word je anker om een nieuwe gewoonte aan te koppelen. Daarbij adviseert hij om vooral klein te beginnen, zodat je relatief makkelijk succesvol bent. Dit gevoel van succes geeft je de energie om door te pakken en zo breid je het nieuwe gedrag uit tot een gewoonte.
Laten we onderzoeken hoe we dit principe kunnen toepassen op sterk teamwerk bij het ontwikkelen van de 6 kerngewoontes van sterk teamwerk.
Heldere gedeelde doelen geven richting, energie en motivatie. Teamleden die weten hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel en hoe dit past bij hun drijfveren, werken effectiever en met meer betrokkenheid samen.
Hoe kan je deze gewoonte inbouwen als team?
Een succesvol team begint met een veilige werkomgeving. Psychologische veiligheid – het gevoel dat je vrijuit je ideeën, zorgen en fouten kunt delen – is essentieel voor sterke samenwerking en groei.
Hoe kan je deze gewoonte inbouwen als team?
Iedereen in een team draagt verantwoordelijkheid voor de gezamenlijke doelen. Sterke teamspelers voelen eigenaarschap voor het slagen van de samenwerking en weten welke rol ze hierbij kunnen vervullen.
Hoe kan je deze gewoonte inbouwen als team?
Kleine, concrete gedragingen kunnen op termijn een groot verschil maken in hoe een team samenwerkt, leert en zich ontwikkelt. In de volgende nieuwsbrief delen we de resterende drie kerngewoontes, zodat jullie als team nog meer handvatten hebben om samen verder te bouwen. Welke van deze eerste gewoontes spreekt jullie het meest aan om mee te starten? En hoe wil je als team succes vieren wanneer het is gelukt? Mooie vragen om in de tussentijd bij stil te staan.
Heb je behoefte om een keer te sparren over het ontwikkelen van nieuwe gewoontes als team? Onze teamcoaches staan vrijblijvend voor je klaar.
Gelijk door naar deel 2? Lees hier meer over kerngewoonte 4,5 en 6.