6 Kerngewoontes van sterk teamwerk – deel 2
In onze vorige blog heb je kunnen lezen over de eerste 3 kerngewoontes van sterk teamwerk. Ben jij al aan de slag gegaan met één van de tips uit het artikel? Wat heb je hieruit geleerd? In dit tweede deel vertellen we meer over kerngewoonte 4, 5 en 6 van sterk teamwerk. Ook hier geven we bij elk van deze gewoontes voorbeelden van teamgedragingen om ze in de praktijk te brengen, want weten is nog geen doen.
Kerngewoonte 4: Wees nieuwsgierig naar elkaar
Samenwerken betekent omgaan met verschillende perspectieven, ideeën en werkstijlen. In plaats van irritatie, kiest een sterke teamspeler voor nieuwsgierigheid: wat zit er achter het gedrag van een ander? Sterke teams hebben geleerd om vanuit verschillen samen het verschil te maken.
Hoe kan je deze gewoonte inbouwen als team?
- Werken met korte, constructieve vragen kan een laagdrempelige manier zijn om te leren nieuwsgierigheid als gewoonte te omarmen. Spreek bijvoorbeeld met elkaar af om bij discussies altijd even af te vragen wat die ene kwaliteit is van elk perspectief.
- Het liefst zou je willen dat het team in elke discussie die ontstaat bij machte is om deze vraag te stellen. Om het makkelijker te maken, kan je het stellen van deze vraag in het begin ook verbinden aan een bestaande gewoonte. Zo kan je als team na elk agendapunt (en de samenvatting ervan) eerst voor elk idee één kwaliteit noemen, voordat je verder gaat met overleggen.
- Minimaal één kwaliteit noemen (hoe klein ook) bij elke inbreng van een teamlid zal al bijdragen aan een positieve sfeer. Door elkaar na elke nieuwsgierige vraag even aan te kijken met een glimlach op het gezicht, kan het team dit succesgevoel verder versterken.
Kerngewoonte 5: Stimuleer proactiviteit
Teams floreren als teamleden ook op eigen initiatief verantwoordelijkheid durven te nemen en elkaar hiervoor de ruimte bieden. Sterke teamspelers beperken zich niet alleen tot het uitvoeren van hun eigen taken, maar stappen ook naar voren wanneer ze zien dat er meer of andere acties nodig zijn voor het team.
Hoe kan je deze gewoonte inbouwen als team?
- Een eerste laagdrempelige manier om de ruimte voor proactiviteit te vergroten, is door samen fouten maken te vieren. Initiatief tonen is het risico nemen dat je een misstap maakt. Om stil te staan bij de positieve intentie achter een misstap, kan je afspreken een euro in de pot te doen voor elke goedbedoelde fout die er in het team gemaakt wordt.
- Inbouwen van dit gewoontegedrag kan bijvoorbeeld door tijdens elk overleg een rondje te maken waarin het team verzamelt welke goedbedoelde misstappen in de week ervoor gemaakt zijn.
- Door in elk overleg bij te houden en te benoemen hoeveel euro’s er in de foutenpot gaan, creëer je een succesgevoel bij het nemen van initiatieven in het team. Wanneer je na verloop van tijd dan de fictieve euro’s omzet in een echt bedrag, heb je samen een groepsbeloning met elkaar gespaard in de vorm van een teamuitje bijvoorbeeld.
Kerngewoonte 6: Omarm wendbaarheid en veerkracht
Verandering is onvermijdelijk. Succesvolle teams ontwikkelen de mindset en vaardigheden om flexibel om te gaan met onzekerheden en nieuwe situaties. Een sterk team kan niet alleen omgaan met de spanning van veranderen, maar zoekt deze spanning zelfs op.
Hoe kan je deze gewoonte inbouwen als team?
- Een simpele gedragstap om een positieve veranderovertuiging in het team te ontwikkelen, kan door met elkaar een gewenste mindset te omarmen: bijvoorbeeld door na elke teambijeenkomst de zin “Wij zijn een sterk team, omdat…” uit te spreken.
- De makkelijkste trigger om dit gedrag in te bouwen, is door het onderdeel te maken van de evaluatie van een teamoverleg. Is het team al gewend om kort op een vergadering terug te blikken, voeg dan een mindset-ronde toe waarin elk teamlid de zin aanvult.
- Door dit gewoontegedrag in rustige tijden eigen te maken, vergroot een team de kans dat het ook in tijden van veel veranderingen lukt om de positieve overtuiging met elkaar op te roepen.
Conclusie
Succesvol teamwerk ontstaat niet vanzelf; het vraagt om bewuste gewoontes. Door structureel aandacht te besteden aan teamgedrag rondom taakverdeling, communicatie en reflectie, creëer je een team dat lerend, verbonden en effectief is.
Wil je als team een stap verder zetten en met elkaar zoveel mogelijk gouden gedragingen te bedenken die bij jullie passen? Of kan je ondersteuning gebruiken bij het ombuigen van negatieve teamgewoontes. Overweeg dan een teamanalyse van Loof. Met het Loof Reflectiemodel begeleiden onze coaches teams bij het onderzoeken van hun samenwerkingsgewoontes en bieden we concrete adviezen voor verdere ontwikkeling. Zo helpen we teams om niet alleen prettig en productief samen te werken, maar ook om samen te blijven groeien.