Hoe dragen Sterke Teams bij aan welzijn op de werkvloer?

Het thema werkgeluk staat steeds vaker op de agenda van organisaties en dat is niet zonder reden. Diverse onderzoeken tonen aan dat gelukkige medewerkers beter presteren, creatiever, loyaler en minder vaak ziek zijn. In tijden waarin ziekteverzuim als gevolg van werkstress blijft stijgen en het binden van medewerkers aan de organisatie steeds lastiger wordt, is welzijn een belangrijk thema voor organisaties.

Yvonne Burger, executive teamcoach en hoogleraar organisatiecultuur, verwoordt dit in een interview met mede teamcoach Martijn Vroemen heel mooi. Zij zegt: ‘organisaties worden steeds groter en complexer, in het team is er de ruimte om de menselijke maat terug te brengen. Een team is net een familie’. Teams zijn ook wat ons betreft dé plek binnen organisaties waar we meer oog voor elkaar kunnen hebben. Collega’s die dagelijks met elkaar te maken hebben zien eerder wanneer het even iets minder gaat met iemand en er kan makkelijker een vertrouwensband gerealiseerd worden om dit bespreekbaar te maken.

Aandacht voor welzijn binnen teamverband levert dus een belangrijke bijdrage aan de beleving van het werkgeluk binnen de hele organisatie. Wanneer we diverse onderzoeken over werkgeluk erbij pakken zien we een aantal factoren die bijdragen aan werkgeluk die heel goed in teamverband zijn toe te passen. In deze blog laten we vijf factoren de revue passeren.

Factor 1: Autonomie

Mensen vinden het van nature fijn om eigen regie te hebben. Meer autonomie draagt bij aan het vergroten van de competenties en het zelfvertrouwen van medewerkers, doordat ze de vrijheid krijgen om het werk op hun eigen manier in te richten.

Binnen een organisatie heb je deze eigen regie niet altijd, zeker wanneer de organisatie groter en complexer wordt. Je krijgt te maken met kaders en veranderingen die van bovenaf worden opgelegd. Dit kan het gevoel van autonomie inperken. Door juist in teamverband aandacht te geven aan autonomie, kunnen teamleden met elkaar bespreekbaar maken waar ze samen wel invloed op hebben en hoe ieder teamlid ook eigen regie kan pakken.

Factor 2: Persoonlijke ontwikkeling

Medewerkers zijn gelukkiger als ze zich bewust zijn van wat ze kunnen en hun talenten mogen inzetten. Veel medewerkers geven in onderzoeken bovendien aan dat ze persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden belangrijk vinden. Door nieuwe dingen te leren blijft het brein geprikkeld en blijf je mentaal fit.

De mate waarin medewerkers het gevoel hebben dat deze ontwikkelruimte geboden wordt binnen organisaties is vaak beperkt. Met name in teamverband zitten hier kansen. Teamleden kunnen elkaar  helpen bij het werken vanuit hun talenten en het verder ontwikkelen ervan. Dit doen ze door samen een cultuur te creëren waarin hulp vragen en van elkaar leren aangemoedigd worden.

Factor 3: Verbinding

Mensen zijn sociale wezens. Wanneer collega’s verbinding met elkaar ervaren en er een basis van vertrouwen is, heeft dit meerdere positieve effecten. Een openhartige sfeer met collega’s kan bijvoorbeeld bijdragen aan het verlagen van de werkstress.

In teamverband is dit goed te organiseren, mits de teams niet te groot zijn. Denk hierbij aan een maximale grootte van 10 leden. Binnen deze groepsgrootte kan je de veiligheid bieden voor een open en eerlijke werkcultuur. Investeer in de verbinding tussen teamleden door tijd te nemen om elkaar te leren kennen, door bijvoorbeeld samen te lunchen of andere teamuitjes te organiseren. Of verdiep de onderlinge relaties met een intensieve teamsessie, waarin de teamleden leren te reflecteren op elkaar en leren gedrag bespreekbaar te maken. Zo ontwikkel je een teamomgeving waarin collega’s op elkaar kunnen rekenen door een sterke onderlinge verbinding.

Factor 4: Zingeving

Wanneer medewerkers voelen dat hun werk ertoe doet, dat het impact heeft op anderen of de maatschappij, dat hun bijdrage gezien en gewaardeerd wordt, dan draagt dit positief bij aan de mate van werkgeluk die ze ervaren.

Samenwerken in een team biedt de mogelijkheid om dit gevoel van zingeving bespreekbaar en tastbaar te maken. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan over wat ieder teamlid drijft in zijn of haar werk. Deze persoonlijke motivatie is een belangrijke bron van energie en werkplezier. Werkplezier dat nog verder versterkt wordt, wanneer gezamenlijke doelen worden geformuleerd en taken worden verdeeld op basis van de persoonlijke interesses en kwaliteiten die uit deze drijfveren voortkomen.

Factor 5: Leiderschap

Leiders die aandacht besteden aan het creëren van een positieve, ondersteunende werkomgeving bevorderen het werkgeluk en dragen bij aan het succes van de organisatie als geheel. De tegenhanger, een slechte relatie met een leidinggevende is dan ook een van de belangrijkste redenen van medewerkers om te vertrekken bij een organisatie.

Interessant bij deze factor is de vraag: ‘hoe kunnen we ervoor zorgen dat het werkgeluk niet alleen afhankelijk is van de leidinggevende?’. Binnen teamverband is het goed om leiderschap meer te verdelen over de teamleden, zodat iedereen bijdraagt aan een positieve en ondersteunende werkomgeving.

De uitdaging ‘een team is net een familie’

Zoals in elke familie kan de boel flink spaak lopen. Hoe zorg je er dan voor dat iedereen weer terugkeert naar de eettafel om het gesprek met elkaar te voeren en er samen sterker uit te komen? De meeste families en ook veel teams bewijzen elke dag dat zij hier zelfstandig toe in staat zijn. Soms kan het echter wel fijn zijn om daar een beetje hulp bij te krijgen, bijvoorbeeld door middel van teamcoaching.

Teamcoaching ondersteunt het zelflerende vermogen van teams. In een reeks sessies gaan de teamleden met elkaar in gesprek om een vraagstuk te onderzoeken en te experimenteren met nieuw, gewenst gedrag. Hoe kunnen teamleden bijvoorbeeld beter leren afstemmen op elkaar of een veranderende omgeving? Wat willen ze doen om gedoe in het team te verhelpen of liever te voorkomen? Onze teamcoaches creëren een vertrouwensbasis en dagen de teamleden uit om echt in gesprek te gaan met elkaar, zodat ze samen blijven werken aan het vergroten van het welzijn op de werkvloer.

delen:

Nog meer blogs bekijken?

Loof schrijft regelmatig over teamontwikkeling. Artikelen met uitleg, inspiratie en tips over relevante thema’s. Leer meer over teamontwikkeling. Hier vind je al onze blogs over teamontwikkeling.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand artikelen met tips en adviezen, onze nieuwste blogs en aankondigingen voor webinars.