Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische aandoeningen. Het is hiermee de meest voorkomende beroepsziekte*. De arbeidsmarkt staat onder druk. Er zijn te weinig mensen, er is te veel te doen en veranderingen volgen elkaar in rap tempo op. Deze hoge werkdruk leidt tot werkstress. Een manier om werkstress te verminderen is om de samenwerking tussen teamleden te versterken.
Werkdruk is de mate waarin er tijdsdruk is om taken af te maken. Bij een hoge werkdruk red je dit niet binnen de gestelde tijd of heb je het gevoel niet aan de eisen die het werk je stelt te kunnen voldoen. Dit leidt tot werkstress. Werkstress is dus breder dan alleen het ervaren van werkdruk. Stress kan ook ontstaan door conflicten in het team, een moeizame relatie met de leidinggevende, baanonzekerheid of het ontbreken van een goede werk/privé balans.
Als teammanager of directe collega herken je de signalen vaak het beste. Jij kent je collega’s als geen ander en merkt op wanneer het gedrag van iemand verandert. Gestreste teamleden krijgen bijvoorbeeld concentratieproblemen en zijn vaker afwezig. Ze worden cynischer over het werk of de werkgever en er kunnen sneller irritaties ontstaan. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van hoe het gedrag van een collega kan veranderen als gevolg van stress en zoals je voorstellen heeft dit impact op de sfeer op de werkvloer.
Wanneer een deadline nadert geeft dit je de adrenaline om deze te halen en voelt het goed als dit gelukt is. Een beetje stress is nodig om te presteren. Het draait allemaal om de juiste balans. Iedere baan zal stressvolle factoren hebben, maar juist ook factoren waar medewerkers energie van krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling, de mate waarin je autonomie ervaart en de waardering die je voor het werk krijgt. En ook de samenwerking met collega’s is een belangrijke bron van energie.
Tip 1: Neem regelmatig de verdeling van de werkzaamheden onder de loep
Als team heb je doelen te realiseren. De taken zijn hiervoor op een bepaalde manier verdeeld. Maar het kan zijn dat deze verdeling na verloop van tijd niet meer goed werkt. Waardoor er te veel werk op het bordje van één collega komt te liggen. Of taken komen te liggen bij een teamlid waar net zijn natuurlijke talent minder ligt. Samen kijken hoe verantwoordelijkheden effectief verdeeld kunnen worden zal zorgen voor minder werkdruk.
Tip 2: Houd oog voor de unieke situatie van ieder teamlid
De ene collega werkt misschien effectiever vanuit huis en de ander wil flexibel met zijn werktijden om kunnen gaan om de kinderen uit school te kunnen halen. Wanneer er onderling vertrouwen en begrip is wordt het makkelijker om je werk in te richten op een manier die bij ieder teamlid past. Dit vergroot de autonomie, zorgt voor een betere werk/privé balans en leidt dus tot minder stress.
Tip 3: Maak stress bespreekbaar
Wanneer je het ervaren van stress bespreekbaar maakt in het team zorgt dit voor meer sociale steun onderling. Het teamlid kan even stoom afblazen. Collega’s kunnen tips delen hoe met de stressvolle situatie om te gaan of ze kunnen elkaar hulp aanbieden. Belangrijk hiervoor is dat je een setting creëert waarin teamleden zich veilig voelen om dit te doen. Dit noemen we psychologische veiligheid. Wil je meer weten over dit onderwerp? Tijdens dit webinar geven we tips om een veilige omgeving binnen jouw team te creëren.
Loof voor Sterke Teams
Loof biedt verschillende oplossingen voor teams om de samenwerking te versterken, altijd met oog voor toepasbaar en duurzaam resultaat. Teams waarbij de teamleden elkaar helpen, samen doelen bereiken, ontwikkelen en kunnen lachen. Dit is bij ons altijd maatwerk. Elk team is uniek. Daarom kunnen (en willen) we niet kiezen voor standaardoplossingen. Als ervaren trainingsbureau hebben we veel bagage om zaken te herkennen en samen te zorgen voor een passend teamtraject. Uitdagend, vernieuwend en persoonlijk. Dat is dan wel weer standaard bij Loof.
*bron: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/werkdruk