Bouwen aan Sterke Teams met Belbin

De teamrollen uit het model van Dr. Meredith Belbin worden veel gebruikt om inzicht te krijgen in de verschillende kwaliteiten van teamleden. Ieder teamlid heeft een andere aanpak qua werkwijze en past die toe in de samenwerking met anderen. Belbin vat dit samen in herkenbare teamrollen die een praktische bruikbaarheid hebben voor teams. Teamleden leren welke verschillende rollen ze goed passen en hoe deze in te zetten om de effectiviteit van het team te vergroten.  

Wat is het Belbin interactiemodel?

Belbin beschrijft het gedrag dat we bij teamleden zien wanneer ze gaan samenwerken met anderen. Is iemand eerder de creatieveling van de groep en schudt deze makkelijk nieuwe oplossingen uit zijn mouw? Of is iemand juist een doener en weet deze als geen ander om zaken te structureren en te vertalen naar een concrete to-do lijst? Ieder teamlid heeft zijn eigen set aan best passende rollen met sterke en zwakke punten, die zich uiten in de samenwerking met anderen. 

Volgens de theorie van het Belbin model zijn er verschillende teamrollen nodig. Een succesvol team heeft het liefst alle rollen vertegenwoordigd. Een team dat de diversiteit aan rollen weet te benutten zal succesvol zijn. Door het invullen van een Belbin test krijgt ieder teamlid een beeld van zijn of haar voorkeursrollen in een team. Er zijn in totaal 9 verschillende Belbin teamrollen en ieder teamlid kan verschillende Belbin groepsrollen vervullen in de samenwerking met anderen.  

Voor wie is Belbin?

Belbin kan gebruikt worden voor teams die inzicht willen in de aanwezige teamrollen en welke bijdrage iedere rol aan het team kan leveren. Na het invullen van de Belbin teamtest krijgt ieder teamlid inzicht welke 2 of 3 rollen hem van nature het beste passen en leert wat de typische dynamiek is tussen de verschillende rollen. Het biedt de teamleden een beter beeld van het team als geheel en de gewenste samenwerking tussen de rollen.

Waarom een Belbin teamtraject bij Loof?

Voorafgaand aan een teamsessie van Loof vindt altijd een krachtige intake plaats om het ontwikkelvraagstuk van het team te bespreken.

Bouwen aan sterke teams zien wij namelijk als een gezamenlijk proces.

Met elkaar ontdekken we welke beweging de inzichten uit Belbin in gang kan zetten voor een team of organisatie. Waarin wil het team zich ontwikkelen? Wat gaat al goed en wat moet men loslaten?

We maken concrete afspraken zodat het team in de dagelijkse praktijk aan de slag kan met de gewenste veranderingen die voortkomen uit de Belbin training.

Dat doen we uiteraard op onze eigen wijze. We onderscheiden ons door een persoonlijke aanpak, met humor en creativiteit.

Zo leggen we voor alle teamrollen symbolen op de vloer, zodat teamleden letterlijk in hun rol kunnen stappen tijdens een sessie. Bij Loof brengen we teams in beweging!

Weten is nog geen doen 

Sterke teams worden niet in één dag gebouwd. Ons advies is dan ook om in stappen te denken. De inzet van een teamontwikkeltool kan heel goed een eerste stap zijn van een teamontwikkeltraject. Uiteraard op maat gemaakt. Een traject kan bestaan uit een serie teamcoaching sessies, of uit een combinatie van teambuilding, training en coaching in de praktijk.