
Teamontwikkeling:
hoe versterk je de balans in jouw team?
bouwen aan sterke teams
Teamontwikkeling. Het lijkt een gemakkelijke optelsom, maar de praktijk laat vaak iets anders zien. Teams waarin teamleden vooral bezig zijn met hun eigen werk en resultaten. Teamleden die niet het gevoel hebben deel uit te maken van een groter geheel. Misschien zelfs een gespannen sfeer en weinig onderling respect. Sterke teams waarin je wilt werken zijn niet vanzelfsprekend. Ze kunnen wél gebouwd worden. Loof helpt teams daarbij.
Elk team en organisatie is uniek. Daarom kunnen (en willen) we niet kiezen voor standaardoplossingen. We kiezen altijd voor maatwerk. Uitdagend, persoonlijk en vernieuwend. Dat is dan wel weer standaard bij Loof.
Why teams?
We kiezen voor teams omdat het daar gebeurt. Een team is de plek om te leren en om je te ontwikkelen. Dat kan spannend zijn, maar dat hoort ook bij leren. Een team is de kiemcel waarin het kan gebeuren. Je leert van elkaar, werkende weg, elke dag weer.
samen de routekaart bepalen
Bouwen aan sterke teams is als een gezamenlijke reis, een co-creatie. We starten met een krachtige intake. Luisteren en stevig doorvragen. Horen wat er niet gezegd wordt. Soms moeten we verder kijken om erachter te komen wat er echt aan de hand is. Samen bepalen we de route. De best passende begeleidingsvorm. Het proces bepaalt onder meer het succes. De route naar een sterk team kan bestaan uit een training, een serie trainingen, maar ook uit een combinatie van teambuilding, training en coaching in de praktijk.

teamtraining, teamcoaching of teambuilding
Of het nu om teamtraining, teamcoaching, teambuilding of een combinatie daarvan gaat: onze ervaren trainers zetten het team aan tot groei met merkbare, zichtbare en voelbare verandering in de dagelijkse (team)praktijk.
Meer details over de verschillende opties vind je hieronder. Liever direct persoonlijk contact? Bel ons dan op 072-589 1 589 of mail ons op bureau@looftrainingen.nl.
Zo doen we het bij Loof: cases

Casus: Hoe ontwikkel je sterke relaties tussen teams?
lees meer
Uitdaging De afstemming tussen teams – binnen een dienstverlenende maatschappelijke organisatie – na de overstap naar zelfsturende teams. Binnen de verschillende teams verloopt de samenwerking goed.
Teamleden ervaren dat waarden worden opgelegd en hun stem niet gehoord wordt. Ze hebben het gevoel dat zij alle verantwoordelijkheid dragen voor de problemen, waardoor alle energie weglekt om bij te dragen aan de oplossing.
Het sterke gevoel van eigenaarschap binnen de teams, de winst die de eerdere transitie naar het werken in teams opleverde, dreigt hierdoor verloren te gaan.
Vraag aan Loof Het MT vraagt ons te helpen met het formuleren van team-overstijgende kernwaarden en gedragsverwachtingen. Bedoeld als startpunt om de afstemming tussen de teams te verbeteren.
Aanpak Loof We voeren meerdere gespreksrondes op basis van de methode Appreciative Inquiry (waarderend onderzoeken). Bij deze gesprekken wordt iedereen betrokken. Ze leveren de energie op die nodig is om iedereen actief te laten meebouwen aan organisatieverandering.
Vanuit goede gesprekken over gedeelde waarden en normen verbetert de afstemming tussen de teams. Het gezamenlijke gesprek is de verandering. Elke sessie levert ook persoonlijke doelen op voor teamleden, met als centrale vraag daarin: wat ga ik de komende tijd doen om bij te dragen aan een betere afstemming tussen de diverse teams?
Het resultaat In de sessies met gemixte groepen worden verbindingen dwars door de grenzen van teams gelegd. Daardoor komen niet alleen de kernwaarden naar boven, maar ook de energie die nodig is om de gewenste verandering te realiseren.
Over Appreciative Inquiry In plaats van problemen centraal te stellen, focust de aanpak zich op wat in de ogen van iedereen al wél werkt in de organisatie en hoe dit te vermenigvuldigen. In waarderende en onderzoekende gespreksrondes wordt verandering iets waaraan iedereen een positieve bijdrage kan leveren. Vanuit de gesprekken ontstaat de gewenste energie om daadwerkelijk stappen richting de gewenste verandering te zetten. Lees hier meer over Appreciative Inquiry.

Casus: Teamontwikkeling met focus op interpersoonlijke behoeften
lees meer
Uitdaging Tijdens de thuiswerkperiode zijn er binnen de 15 teams – van een multinational in medische apparatuur – verschillende behoeften ontstaan als het gaat om manieren van (samen)werken.
Vraag aan Loof De projectmanagers van de multinational vragen ons een workshop te verzorgen over een soepele en succesvolle overgang van thuiswerken naar hybride werken. Ze willen weten hoe in te spelen op verschillen bij teamvorming.
Aanpak Loof We kiezen er in overleg met klant voor om tijdens de workshop de focus te leggen op interpersoonlijke behoefte en te werken met Fundamentele Interpersoonlijke Relatie Oriëntatie (FIRO).
De invulling van de drie belangrijkste interpersoonlijke behoeften van een werknemer is bij thuiswerken namelijk anders dan op kantoor. De deelnemers in de workshop leren dat bij de terugkeer naar kantoor het belangrijkste is om focus te houden op deze veranderende invulling van behoeften.
De eerste vraag aan de projectmanagers tijdens de workshop is dan ook hoe hun eigen interpersoonlijke behoeften zijn veranderd. Als je je namelijk niet bewust bent van jouw eigen behoeften, dan spiegel je jezelf onbewust met je collega’s en teamleden.
Door bewustwording herken je bij jezelf en je teamleden de verschillende behoeften en is er ruimte voor een gesprek. Het opzoeken van interactie is dan een stuk eenvoudiger.
Degene die de theorie in 1958 introduceerde, William Schutz, ontwikkelde een instrument. Dit meet hoe groepsleden zich voelen als het gaat om genegenheid of openheid, inclusie, controle en het krijgen van feedback van mensen in een groep.
Het resultaat Met de bewustwording van hun eigen en interpersoonlijke behoeften, zijn de projectmanagers in staat om het gesprek aan te gaan met de teamleden over hun verschillende behoeften op het werk.
Ze weten nu wat er belangrijk is om te bespreekbaar te maken en hoe ze dit moeten doen. Met elkaar kan er een plan worden gemaakt om in te spelen op de behoeften van hun teamleden.
Over FIRO Deze theorie verklaart de interpersoonlijke interacties van een lokale groep mensen. Het is gebaseerd op de overtuiging dat wanneer mensen samenkomen in een groep, er drie belangrijke interpersoonlijke behoeften zijn waarnaar ze op zoek zijn: genegenheid of openheid, controle en inclusie.