teamontwikkeling

Teamontwikkeling:
hoe versterk je de balans in jouw team?

bouwen aan sterke teams

Sterke Teams zijn niet vanzelfsprekend. We zien het regelmatig. Teams waarin teamleden vooral bezig zijn met hun eigen werk en resultaten. Bezig met overleven. Teamleden die de connectie met het collectieve doel missen. Teams onder hoogspanning of juist te weinig spanning. Dat kan anders! Loof bouwt aan Sterke Teams. Teams met aandacht voor gezamenlijke resultaten en onderlinge relaties, zodat ze duurzaam kunnen leren en presteren.

Samen de route bepalen

Teamontwikkeling doe je niet alleen. Samen bepalen we de route, want elk team en elke organisatie is uniek. Daarom kiezen we niet voor standaardoplossingen, maar voor maatwerk. Uitdagend, persoonlijk en inspirerend. Dat is dan wel weer standaard bij Loof.

We starten met een krachtige intake. Luisteren en stevig doorvragen. Horen wat er niet gezegd wordt. Soms moeten we verder kijken om erachter te komen wat er echt aan de hand is. Samen bepalen we de route. De best passende begeleidingsvorm. Het proces bepaalt onder meer het succes. De routes naar een Sterk Team kunnen bestaan uit:

  • een serie teamcoaching gesprekken
  • procesbegeleiding
  • teamtraining
  • teambuilding
  • of een combinatie van verschillende vormen

Voorbeelden uit de praktijk

lees meer

Uitdaging De afstemming tussen teams – binnen een dienstverlenende maatschappelijke organisatie – na de overstap naar zelfsturende teams. Binnen de verschillende teams verloopt de samenwerking goed.  

Teamleden ervaren dat waarden worden opgelegd en hun stem niet gehoord wordt. Ze hebben het gevoel dat zij alle verantwoordelijkheid dragen voor de problemen, waardoor alle energie weglekt om bij te dragen aan de oplossing.  

Het sterke gevoel van eigenaarschap binnen de teams, de winst die de eerdere transitie naar het werken in teams opleverde, dreigt hierdoor verloren te gaan. 

Vraag aan Loof Het MT vraagt ons te helpen met het formuleren van team-overstijgende kernwaarden en gedragsverwachtingen. Bedoeld als startpunt om de afstemming tussen de teams te verbeteren. 

Aanpak Loof We voeren meerdere gespreksrondes op basis van de methode Appreciative Inquiry (waarderend onderzoeken). Bij deze gesprekken wordt iedereen betrokken. Ze leveren de energie op die nodig is om iedereen actief te laten meebouwen aan organisatieverandering.  

Vanuit goede gesprekken over gedeelde waarden en normen verbetert de afstemming tussen de teams. Het gezamenlijke gesprek is de verandering. Elke sessie levert ook persoonlijke doelen op voor teamleden, met als centrale vraag daarin: wat ga ik de komende tijd doen om bij te dragen aan een betere afstemming tussen de diverse teams? 

Het resultaat In de sessies met gemixte groepen worden verbindingen dwars door de grenzen van teams gelegd. Daardoor komen niet alleen de kernwaarden naar boven, maar ook de energie die nodig is om de gewenste verandering te realiseren. 

Over Appreciative Inquiry In plaats van problemen centraal te stellen, focust de aanpak zich op wat in de ogen van iedereen al wél werkt in de organisatie en hoe dit te vermenigvuldigen. In waarderende en onderzoekende gespreksrondes wordt verandering iets waaraan iedereen een positieve bijdrage kan leveren. Vanuit de gesprekken ontstaat de gewenste energie om daadwerkelijk stappen richting de gewenste verandering te zetten. Lees hier meer over Appreciative Inquiry.

lees meer

Uitdaging Tijdens de thuiswerkperiode zijn er binnen de 15 teams – van een multinational in medische apparatuur – verschillende behoeften ontstaan als het gaat om manieren van (samen)werken.   

Vraag aan Loof De projectmanagers van de multinational vragen ons een workshop te verzorgen over een soepele en succesvolle overgang van thuiswerken naar hybride werken. Ze willen weten hoe in te spelen op verschillen bij teamvorming. 

Aanpak Loof We kiezen er in overleg met klant voor om tijdens de workshop de focus te leggen op interpersoonlijke behoefte en te werken met Fundamentele Interpersoonlijke Relatie Oriëntatie (FIRO). 

De invulling van de drie belangrijkste interpersoonlijke behoeften van een werknemer is bij thuiswerken namelijk anders dan op kantoor. De deelnemers in de workshop leren dat bij de terugkeer naar kantoor het belangrijkste is om focus te houden op deze veranderende invulling van behoeften.  

De eerste vraag aan de projectmanagers tijdens de workshop is dan ook hoe hun eigen interpersoonlijke behoeften zijn veranderd. Als je je namelijk niet bewust bent van jouw eigen behoeften, dan spiegel je jezelf onbewust met je collega’s en teamleden.  

Door bewustwording herken je bij jezelf en je teamleden de verschillende behoeften en is er ruimte voor een gesprek. Het opzoeken van interactie is dan een stuk eenvoudiger.  

Degene die de theorie in 1958 introduceerde, William Schutz, ontwikkelde een instrument. Dit meet hoe groepsleden zich voelen als het gaat om genegenheid of openheid, inclusie, controle en het krijgen van feedback van mensen in een groep. 

Het resultaat Met de bewustwording van hun eigen en interpersoonlijke behoeften, zijn de projectmanagers in staat om het gesprek aan te gaan met de teamleden over hun verschillende behoeften op het werk. 

Ze weten nu wat er belangrijk is om te bespreekbaar te maken en hoe ze dit moeten doen. Met elkaar kan er een plan worden gemaakt om in te spelen op de behoeften van hun teamleden. 

Over FIRO Deze theorie verklaart de interpersoonlijke interacties van een lokale groep mensen. Het is gebaseerd op de overtuiging dat wanneer mensen samenkomen in een groep, er drie belangrijke interpersoonlijke behoeften zijn waarnaar ze op zoek zijn: genegenheid of openheid, controle en inclusie.  

Over Loof voor Sterke Teams

Loof is een coaching, training en adviesbureau onder andere op het gebied van teamontwikkeling. Al vele jaren stimuleren wij teams om nieuwe stappen te maken en nieuwe zaken te laten ontkiemen. Dit zit in ons DNA verankerd. Ons hart gaat sneller kloppen als we teams en organisaties helpen groeien. Door teams uit te dagen, ze even op het verkeerde been te zetten en altijd op zoek te gaan naar de concrete eerste stap die ze kunnen zetten om verandering in gang te brengen.

Vragen over het bouwen aan Sterke Teams? Neem gerust contact met op: | 072 589 1 589 | sterketeams@looftrainingen.nl.

Blogs en nieuws

Gedeelde doelen als voedingsbodem voor effectieve samenwerking

29 augustus 2023 – Om van samenwerken een succes te maken is het onder andere belangrijk om voor ogen te houden welk doel je met elkaar wilt realiseren.

Lees verder
Succesvol hybride samenwerken

5 juni 2023 – Samenwerken in een virtuele wereld is niet meer weg te denken. De hybride werkplek zorgt hiermee voor een extra laag van complexiteit omdat er nog meer variabelen zijn waar bij teamwerk rekening moet worden gehouden. Door aan te sluiten op interpersoonlijke behoeftes kan je hybride werken laten slagen.

Lees verder
Werkstress verlagen door goede samenwerking

24 april 2023 – Door de krachten te bundelen kan het team uitdagingen overwinnen. Ook wanneer het gaat om het verlagen van de stress op de werkvloer. Lees hoe je met behulp van 3 tips de werkstress in jouw team kunt verlagen.

Lees verder
Zijn persoonlijkheidstesten nuttig voor teamontwikkeling? 

13 maart 2023 – Wij geloven in de kracht van persoonlijkheidsinstrumenten zoals MBTI, Belbin of Management Drives. Maar we geven opdrachtgevers altijd mee dat het belangrijk is vooraf na te denken over het gebruik van deze tools in de dagelijkse praktijk. Hoe je dat doet, beschrijft Thijs in vier tips voor het gebruik van deze tools voor teams. 

Lees verder
Zo presteer je ook zonder een Messi als topteam

19 januari 2023 – Als ik terugdenk aan het WK, dan zie ik een relatief klein voetballand als Senegal nog aardig goed presteren. Ik stelde mezelf tijdens het WK ’22 de vraag: wat maakt dat een (sport)team goed presteert? Heb je altijd een Messi nodig om te winnen? Na jarenlang coachen in de sport en in organisaties kom ik op een top 6 van belangrijke factoren om te ‘winnen’. Wat kunnen organisaties leren van teamsporten, zoals bijvoorbeeld voetbal?  

Lees verder
Goede voornemens werken niet?

15 december 2022 – Verandering in persoonlijk gedrag is de basis voor elke andere verandering. En laat dat nou net een van de lastigste dingen zijn die er zijn. Afgelopen jaar heeft trainer Erik Riet zich verdiept in hoe gedragsverandering werkt en hoe we de nieuwste inzichten uit de gedragswetenschappen kunnen toepassen in ons eigen leven en in trainingen.

Lees verder
Verbeter de teamdynamiek met Deep Democracy

10 februari 2022 – Verbeter de teamdynamiek en samenwerking met deep democracy. Durven jullie de lastige verschillen van inzicht te bespreken en te zorgen voor het team?

Lees verder
Versterk je team met Management drives

22 december 2021 – Van irritatie naar waardering over de verschillen in je team. Een sterk team heeft aandacht voor de kwaliteiten én verschillen binnen het team. Een sterk team maakt optimaal gebruik van alle kwaliteiten die de individuele teamleden in huis hebben.

Lees verder
Hoe sterk is jouw team?

9 februari 2021 – Hoe ga je praktisch zelf aan de slag om je team te versterken? In dit artikel gaat onze collega Remco Bakker dieper op dit onderwerp in.

Lees verder
Verminder weerstand bij besluitvorming

26 oktober 2020 – Zodra we verbeteringen willen doorvoeren stuiten we vaak op weerstand. Dit kun je verminderen door het gebruik van Deep Democracy. In dit blog vier stappen uitgelegd die weerstand verminderen bij besluitvorming.

Lees verder
Wat is het geheim van een succesvol team?

11 juni 2019 – Wat is het geheim van een succesvol team? Lang werd gedacht dat een team succesvol is als de teamleden doen waar ze goed in zijn, zich competentiegericht kunnen ontwikkelen.

Lees verder
De impact van zelfsturing op het team

2 november 2018 – De praktijk leert dat zelfsturing geen makkelijke oplossing is voor organisaties die moeten veranderen en zo flexibeler willen kunnen reageren.

Lees verder
Effectief team door aandacht voor je tijd

4 oktober 2018 – We doen en moeten steeds meer in minder tijd. Vergroot de effectiviteit van het team door even stil te staan en aandacht te geven aan de tijd.

Lees verder