Effectief team door aandacht voor je tijd

Een van onze teambegeleiders ontmoet een team voor een kennismakingsgesprek. Ze willen graag een training volgen over time-management. De teamleden komen op het laatste moment binnen. Drie van hen checken nog even snel hun berichtjes op hun telefoon, twee anderen praten elkaar vlug bij over een project waar ze samen mee aan de slag moeten en waar ze nu toch écht een afspraak voor moeten inplannen. Het laatste teamlid maakt ondertussen nog even een mailtje af.

Ook tijdens de meeting is het druk: ze vertellen over de grote werkdruk, dreigende overspannenheid en de noodzaak tot het volgen van een training: “we moeten echt leren om meer te doen in minder tijd en effectiever samen te werken”. Een van de teamleden wordt de meeting uitgebeld “sorry, dit moet even”.

Werkdruk zorgt voor slechte resultaten van het team

In onze tijd is bovenstaande helaas geen uitzondering. We leven in een wereld waarin er veel van teams en de teamleden wordt verwacht. Er is een continue stroom van kennis, communicatie en prikkels. En…. we vinden het heerlijk. We kunnen snel van alles op de hoogte zijn, het is een wereld van onbegrensde mogelijkheden, we voelen ons waardevol als we veel doen. Onze hersenen smullen er ook (letterlijk) van: door het continue schakelen tussen activiteiten komt het stofje dopamine vrij, wat ons een prettig gevoel geeft.

Toch zien we ook steeds meer de nadelen van het leven in deze snelle wereld: mensen komen in de knoop met de tijd (“er moet steeds meer”) en zichzelf. Ze raken overspannen en presteren daardoor minder. Tijd voor verandering dus? Aandacht voor je tijd?

Meer balans, meer resultaat van het team

Een eerste stap in verandering is onderkennen dat de ‘snelle’ manier van leven veel voordelen heeft: door veel te doen voel je je waardevol (in je carrière en privé), doe je wat er van je verwacht wordt en krijg je dat heerlijke gevoel van de vrijgekomen dopamine. Om er vervolgens achter te komen dat de voordelen wellicht wel een illusie zijn. Van waarde zijn zit ‘m misschien niet in veel doen, maar onderscheidend zijn: keuzes durven maken en gebruik maken van kwaliteiten die het verschil maken. En dan komt de oplossing, haast vanzelf, dichtbij. Onze teambegeleiders maken dan gebruik van alles wat ze weten over hoe mensen leren en goed functioneren. Kortom écht tijd maken om op creatieve en speelse wijze volledig je aandacht te richten op datgene wat jullie als team belangrijk vinden. Ervoor zorgen dat iedereen datgene doet, waarin hij sterk is en elkaar scherp en in vorm houden.

Een paar maanden na de training aandachts-management komen we terug in het team voor een evaluatie. Wat een verschil: frisse blikken, volledige aandacht en een relaxte sfeer. Met een glimlach verlaat onze Loof teambegeleider de ruimte, denkend aan de afsluitende opmerking van één van de teamleden “en gek genoeg doen we nu uiteindelijk meer…”.

Wil je ook eens sparren over de mogelijkheden voor de begeleiding van jouw team? We denken graag met je mee. Of lees ook eens onze blog over hoe de samenwerking werkstress in het team kan verminderen.

delen:

Nog meer blogs bekijken?

Loof schrijft regelmatig over teamontwikkeling. Artikelen met uitleg, inspiratie en tips over relevante thema’s. Leer meer over teamontwikkeling. Hier vind je al onze blogs over teamontwikkeling.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand artikelen met tips en adviezen, onze nieuwste blogs en aankondigingen voor webinars.