aandacht voor je tijd

Aandacht voor je tijd

Ik ontmoet een team voor een kennismakingsgesprek. Ze willen graag een training volgen over time-management… De teamleden komen op het laatste moment binnen. Drie van hen checken nog even snel hun berichtjes op hun telefoon, twee anderen praten elkaar vlug bij over een project waar ze samen mee aan de slag moeten en waar ze nu toch écht een afspraak voor moeten inplannen. Het laatste teamlid maakt ondertussen nog even een mailtje af.

Ook tijdens de meeting is het druk en veel: ze vertellen over de grote werkdruk, dreigende overspannenheid en de noodzaak tot het volgen van een training: “we moeten echt leren om meer te doen in minder tijd en effectiever samen te werken”. Een van de teamleden wordt de meeting uitgebeld “sorry, dit moet even”.

In onze tijd is bovenstaande helaas geen uitzondering. We leven in een wereld waarin er veel van ons verwacht wordt. Er is een continue stroom van kennis, communicatie en prikkels. En…. we vinden het heerlijk… We kunnen snel van alles op de hoogte zijn, het is een wereld van onbegrensde mogelijkheden, we voelen ons waardevol als we veel doen. Onze hersenen smullen er ook (letterlijk) van: door het continue schakelen tussen activiteiten komt het stofje dopamine vrij, wat ons een prettig gevoel geeft.

Toch zien we ook steeds meer de nadelen van het meeleven in de snelle wereld van deze tijd: mensen komen in de knoop met de tijd (“er moet steeds meer”) en zichzelf. Ze raken overspannen en presteren daardoor minder. Tijd voor verandering dus? Aandacht voor je tijd?

Een eerste stap in verandering is onderkennen dat de ‘snelle’ manier van leven veel voordelen heeft: door veel te doen voel je je waardevol (in je carrière en privé), doe je wat er van je verwacht wordt en krijg je dat heerlijke gevoel van de vrijgekomen dopamine.  Om er vervolgens achter te komen dat de voordelen wellicht wel een illusie zijn… Van waarde zijn zit ‘m misschien niet in veel doen, maar onderscheidend zijn: keuzes durven maken en gebruik maken van kwaliteiten die het verschil maken. En dan komt de oplossing, haast vanzelf, dichtbij. Als trainer maak ik dan gebruik  van alles wat we weten over hoe mensen leren en goed functioneren. Kortom écht tijd maken om op creatieve en speelse wijze volledig je aandacht te richten op datgene wat jij en jullie als team belangrijk vinden. Ervoor zorgen dat iedereen datgene doet, waarin hij sterk is en elkaar scherp en in vorm houden.

Ik kom een paar maanden na de training aandachtsmanagement terug in het team voor een evaluatie.. Wat een verschil: frisse blikken, volledige aandacht en een relaxte sfeer. Met een glimlach ga ik de deur uit, denkend aan de afsluitende opmerking van één van de teamleden “en gek genoeg doen we nu uiteindelijk meer…”.

Meer informatie?

Neem voor informatie over onze trainingen en begeleiding contact op met ons bureau: 072 589 1 589 | bureau@looftrainingen.nl