Verandering is onvermijdelijk, of het nu gaat om nieuwe technologieën, verschuivende marktomstandigheden of veranderingen in de bedrijfscultuur. Gelukkig maar, want de meeste van deze ontwikkelingen hebben ons ook veel gebracht. Vooruitkijkend naar de toekomst kunnen we met een gerust hart zeggen dat er nog vele zullen volgen. Het begint bijna te wennen. Bijna, want we accepteren de snel veranderende wereld steeds meer, maar het blijft niet zonder uitdagingen. In deze blog bespreken we daarom een aantal tips om hier als mens en in teamverband effectief mee om te gaan.
Wanneer er veranderingen op het pad van het team komen zijn er verschillende perspectieven, of vragen die je zou willen beantwoorden. Denk bijvoorbeeld aan de procesmatige kant van veranderingen, met een vraag als “hoe gaan we stapsgewijs van A naar B komen?”. Maar stel dat je nog niet weet hoe de nieuwe situatie eruit moet komen te zien. Dan wil je antwoord op de vraag hoe je als team tot nieuwe, creatieve ideeën komt om de gewenste verandering te realiseren. Als laatste komt de vraag naar boven wat het vraagt van de teamleden om met deze veranderingen om te gaan. Welk gevoel roept dit bij teamleden op? Onzekerheid, of (prettige) spanning? Deze vragen richten zich meer op de zachte kant van veranderingen. Allemaal vragen waar Loof voor Sterke Teams bij kan helpen, maar de laatste vraag zoomen we op in voor deze blog.
Verandering is spannend. De oude situatie wordt los gelaten en het is vaak nog niet helemaal bekend hoe de nieuwe situatie eruit komt te zien. Het woord spannend zal bij iedereen een andere associatie oproepen. Bij de een gevoelens van blijheid en energie en bij anderen een gevoel van angst en weerstand. Niets mis mee, want beide gedachten en gevoelens hebben het team iets te vertellen en te brengen. Feit is wel dat al deze spanningen impact hebben op de teamdynamiek en deze onzekere tijd een hele belangrijke fase is om tot de gewenste transformatie te komen. In deze fase zijn er verschillende dingen die het team kunnen helpen.
Tip 1: vergroot de bewustwording
Het is heel menselijk dat niet iedereen een gat in de lucht springt wanneer er iets verandert. De een gedijt hier beter op dan iemand anders. Wanneer je het bewustzijn bij teamleden vergroot wat er in een verandersituatie gebeurd en waar dit gevoel vandaan komt krijg je als teamlid meer grip op het gedrag dat volgt. Wanneer je bijvoorbeeld van jezelf weet dat je bij verandering verstart (freeze) en even tijd nodig hebt om aan het idee te wennen, kan je dit aangeven en voor jezelf deze tijd gunnen.
Tip 2: stimuleer een growth mindset
In de theorie van Carol Dweck wordt onderscheid gemaakt tussen een fixed en een growth mindset. In een fixed mindset geloven mensen dat capaciteiten vaststaan en uitdagingen bedreigend zijn, terwijl een growth mindset gelooft in de ontwikkelbaarheid van capaciteiten, uitdagingen omarmt en falen ziet als leermomenten. Het stimuleren van een growth mindset kan door een veilige omgeving te creëren voor het team, waarbij fouten maken mag. Experimenteren is belangrijk om te leren en te ontdekken wat er misging en wat er beter had gekund. Een cultuur waarin fouten worden geaccepteerd en gebruikt om te groeien, zal het team veerkrachtiger maken.
Tip 3: waardeer weerstand
Het verzamelen van feedback van het team is een waardevol instrument bij het omgaan met veranderingen. Ook wanneer deze feedback minder positief is, want ook in deze woorden zit waarheid. Wellicht zijn er punten uit de oude situatie die van waarde zijn voor de nieuwe situatie. Moedig teamleden aan om hun gedachten, zorgen en suggesties te delen. Dit kan helpen om de veranderingen aan te passen en te verbeteren op basis van de inzichten van degenen die er direct door worden beïnvloed. Bovendien versterkt het de betrokkenheid van de teamleden bij het proces.
In een wereld die voortdurend verandert, is het vermogen om als team wendbaar te blijven van onschatbare waarde. Meer aandacht voor de menselijke kant van verandering is cruciaal om als team sterk te blijven staan en mee te bewegen in een voortdurend evoluerende omgeving. Loof voor Sterke Teams kan dit proces op verschillende manieren ondersteunen. Wil je meer weten? Binnenkort organiseren wij een webinar over dit onderwerp. Schrijf je gerust in. Liever gelijk in contact met een teamcoach voor advies, neem dan vrijblijvend contact met ons op.