Verminder weerstand bij besluitvorming

door remco bakker, leestijd 3 minuten

We spreken steeds vaker over de betrokkenheid van medewerkers en hoe we die kunnen verbeteren. We willen dat iedereen initiatief toont en actie onderneemt. Tegelijkertijd vinden we het erg lastig als dat niet strookt met onze eigen visie of de procedures. Sterker nog zodra we verbeteringen willen doorvoeren stuiten we vaak op weerstand bij besluitvorming. Verminder weerstand bij besluitvorming door het gebruik van Deep Democracy.

Weerstand in het team bij besluitvorming 

Weerstand beschouwen we vaak als iets negatiefs. Echter als je goed luistert is weerstand niets anders dan een ander perspectief op de situatie. Door bijvoorbeeld ervaringen en het meekrijgen van normen & waarden ontwikkelt iedereen een eigen ‘kijk op de wereld’. Vaak beschouwen we onze waarheid als de juiste en daarom kijken we vaak zwart/wit naar de situatie.  

Het lastige van besluiten nemen is dat het nooit gaat over 100% voor keuze A en 0% voor keuze B. Want dat is altijd makkelijk kiezen. Wat doe je als team als het voor jullie gevoel 50/50 of 60/40 is? Juist dan wordt er gestemd. Als dan 60% voor optie A is, kiezen we als team daarvoor. Logisch! Toch?  

Echter vergeten we daarmee die 40% en de waarde die daarin zit. Men kiest niet voor niets voor optie B. Welke kennis of behoefte zit daarachter die de meerderheid (die 60%) gemist heeft? Door daar naar op zoek te gaan kan je het besluit verbeteren en mogelijke weerstand (sabotage gedrag) verminderen. 

Sabotage na besluitvorming 

Iedereen kent wel dat moment dat je aangesproken wordt door een collega bij het koffiezetapparaat tijdens de pauze van de vergadering. Die collega vindt dat nieuwe idee niet handig en probeert jou te overtuigen waarom niet. Tijdens de vergadering zelf zegt de collega verder niets. Misschien omdat er geen ruimte ervaren wordt om zich uit te spreken. Sabotage gedrag komt naar voren als er geen ruimte is geweest tijdens de besluitvorming voor een ander perspectief. Als er niet op zoek gegaan is naar de waarde van optie B, die 40%. Teamleden ervaren dit als weerstand. Het begint met onschuldige grapjes en roddelen bij het koffiezetapparaat. Het eindigt in opzettelijk tegenwerken van de implementatie van het genomen besluit. Hieronder zie je de verschillende sabotage gedragingen, de weerstand bij besluitvorming.

bron www.deepdemocracy.nl/

met Deep Democracy weerstand verminderen in vier stappen 

Hoe zorg je ervoor dat het besluit gedragen wordt door het hele team? Dat kan onder andere door het toepassen van Deep Democracy. De basis van deze methodiek laat zich samenvatten in vier stappen. 

  1. Verzamel alle invalshoeken 

Ga op zoek naar alle mogelijkheden voor het te nemen besluit 

  1. Zoek actief naar ‘het alternatief’ 

Vraag actief of iemand nog een totaal ander idee heeft. Het is beter om dit gelijk te horen dan tijdens de implementatie waar het zich vervolgens kan uiten in sabotagegedrag. 

  1. Verspreid ‘het alternatief’ 

Vraag of anderen het alternatief of iets soortgelijks ook herkennen. Zo neem je het van het individu en maak je het van de groep. 

  • Stemmen –  
  1. Voeg de wijsheid van de minderheid toe aan het meerderheidsbesluit 

Het volgen van de methodiek kan je als team veel brengen. Moet je nu alle besluiten zo gaan nemen? Nee. Alleen de besluiten waar het ergens over gaat. We horen vaak van onze deelnemers van onze Deep Democracy trainingen dat ze merken dat ze na afloop andere vragen stellen en beter zonder oordelen kunnen luisteren. Dat op zich is al winst.  

Wist je dat Deep Democracy ook prima toe te passen is op je individuele keuzes? Denk aan de keuze tussen verbouwen of verhuizen. Ook bij dit besluit kan je luisteren naar de minderheid. Mogelijk kun je vanuit dat minderheidsperspectief iets toevoegen aan je besluit.  

Tijdens trainingen en coaching gebruik ik Deep Democracy dagelijks zonder het ook zo te benoemen. Ik zoek actief naar de andere mening en laat ruimte voor verschillende inbreng. Zo vinden goede gesprekken plaats en komen deelnemers tot nieuwe inzichten. Voor mij heeft het mijn ‘kijk op de wereld’ veranderd. Voor jou ook? 

Remco Bakker is trainer bij Loof. Meer weten over hem? Bekijk dan hier zijn profiel.

delen:

Nog meer blogs bekijken?

Loof schrijft regelmatig over teamontwikkeling. Artikelen met uitleg, inspiratie en tips over relevante thema’s. Leer meer over teamontwikkeling. vind je al onze blogs over teamontwikkeling.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand artikelen met tips en adviezen, onze nieuwste blogs en aankondigingen voor webinars.