Versterk de samenwerking met kennis over het innerlijk team

Vorige maand brachten we in ons webinar een relatief nieuw thema onder jullie aandacht: het innerlijk team. Inzicht in ons innerlijk team gaat over ons vermogen tot zelfreflectie, zowel in ons persoonlijke als professionele leven. Het bewustzijn van verschillende ikken binnen onszelf en anderen, draagt bij aan zelfleiderschap en betere samenwerking.

Het besef dat teamontwikkeling vraagt om  ontwikkeling van onze innerlijke teams wordt steeds relevanter. Daarom delen we de belangrijkste informatie en tips uit ons webinar ook via deze blog. Het webinar terugkijken kan natuurlijk ook. In deze blog lichten we kort en krachtig toe wat we bedoelen met de term innerlijk team, waarom het belangrijk is om jouw innerlijke team te leren kennen en delen we tips hoe je deze kennis kunt inzetten om de samenwerking in teamverband te versterken.

Wat bedoelen we met het innerlijk team?

Wanneer we spreken over een team, denken we vaak aan een groep mensen die samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. Maar wat als het team niet alleen extern, maar ook intern bestaat? Dit is waar het begrip “innerlijk team” om de hoek komt kijken. Je kunt jezelf beschouwen als een persoon die niet bestaat uit één innerlijk deel, maar uit een diversiteit aan ‘ikken’ of deelpersoonlijkheden.

Deze ‘ikken’ noemen we jouw innerlijke teamleden, die je kan zien als een samenspel van onder meer jouw overtuigingen, emoties, aannames, verlangens, drijfveren en kwaliteiten. Ze hebben zich ontwikkeld om met onze onbewuste behoeften om te gaan en hebben invloed op alle aspecten van ons leven, dus ook op ons gedrag op de werkvloer.

In jouw innerlijk team vervullen ze verschillende rollen en functies. Denk bijvoorbeeld aan het innerlijk kind, de interne criticus, de pleaser en vele anderen. Ze kunnen helpend zijn of juist in de weg zitten wanneer je samenwerkt met collega’s. Misschien herken je wel een situatie waarin je innerlijke kritische stem jou ervan weerhield om je uit te spreken tijdens een teamoverleg.

Waarom is het belangrijk je innerlijk team beter te leren kennen?

Jouw persoonlijkheid, oftewel jouw innerlijk team van verschillende ikken, heeft zich van jongs af aan ontwikkeld. Deze ikken, jouw innerlijke teamleden, dienen als persoonlijke bodyguards en hebben als doel om je tegen ongemak te beschermen en je te helpen jouw behoeften te vervullen. Ze zijn ontstaan in reactie op gebeurtenissen in jouw leven, waarbij je onbewust geleerd hebt welk gedrag in deze situaties goed voor je werkte.

Het is belangrijk voor jou als teamlid of teamleider om te begrijpen hoe deze ikken zijn gevormd, welke functie ze hebben en hoe je je er bewust van kan worden. Je draagt jouw innerlijke teamleden namelijk je leven langt met je mee en ze kunnen je in de weg zitten of je juist helpen wanneer je samenwerkt met anderen.

Zoals een team van collega’s bewust met elkaar moet overleggen om goed samen te werken, zo is ook een bewuste interne dialoog belangrijk om sturing te geven aan jouw gedrag als teamlid. Wanneer jij je bewust bent van jouw innerlijke teamleden, kan vanuit zelfleiderschap jouw gedrag bijsturen om zo bij te dragen aan het goed functioneren van het team waarin je werkzaam bent.

5 tips om de samenwerking te verbeteren met kennis over het innerlijk team

Het begint allemaal bij zelfbewustzijn. Neem de tijd om je bewust te worden van de verschillende ikken in je innerlijk team. Identificeer de stemmen die positief of negatief je gedrag in samenwerking met anderen beïnvloeden. Dit bewustzijn is de eerste stap naar effectief zelfleiderschap.

Zelfleiderschap is niet alleen iets voor teamleiders, maar juist voor alle teamleden. Moedig teamleden aan om bewust te worden van hun eigen innerlijke teams en stimuleer zo hun persoonlijke ontwikkeling. Dit vergroot niet alleen hun effectiviteit als individu, maar draagt ook bij aan een gezondere teamdynamiek.

Creëer een omgeving waarin teamleden zich veilig voelen om openlijk over hun innerlijke teams te praten. Dit psychologisch veilige klimaat stimuleert eerlijke communicatie en bevordert begrip tussen teamleden.

Moedig het team aan om, voordat een overleg start, kort ‘in te checken’. Vraag hoe iedereen zich voelt en of er specifieke innerlijke dynamieken zijn waar ze zich bewust van zijn. Op deze manier stimuleer je het tonen van begrip en empathie tijdens de vergadering.

Introduceer concepten en tools die teamleden kunnen helpen hun innerlijke teams te begrijpen. Gebruik methoden zoals Voice Dialogue, Myers-Briggs Type Indicator, Management Drives, Transactionele Analyse, Verbindend Communiceren of Deep Democracy. Dit biedt het team een gemeenschappelijke taal en helpt bij het verbeteren van de onderlinge communicatie en samenwerking.

Conclusie

Het bewustzijn van onze innerlijke dialoog en de samenwerking tussen onze ikken zijn van onschatbare waarde voor persoonlijke groei en effectieve teaminteracties. Als teamleden en teamleiders streven naar een dieper begrip van zichzelf en anderen, creëren ze een omgeving waarin collectief leiderschap, vertrouwen en innovatie floreren. Het innerlijk team is niet slechts een abstract concept; het is een krachtige tool voor het versterken van individuen en teams op weg naar gezamenlijk succes.

delen:

Nog meer blogs bekijken?

Loof schrijft regelmatig over teamontwikkeling. Artikelen met uitleg, inspiratie en tips over relevante thema’s. Leer meer over teamontwikkeling. Hier vind je al onze blogs over teamontwikkeling.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand artikelen met tips en adviezen, onze nieuwste blogs en aankondigingen voor webinars.