
Sterke teams ontwikkelen zich niet vanzelf
Ontdek hoe inzicht in teamontwikkeling het potentieel van teams kan laten groeien
Hoe ontwikkelen teams zich?
We kunnen de beste mensen selecteren en samenbrengen, maar dit betekent niet dat deze mensen ook gelijk een team zijn en hun volle potentieel benutten. Een team is een levend organisme. Het heeft tijd nodig om te ontwikkelen en te groeien.
Teamontwikkeling is een cyclisch proces dat bestaat uit verschillende fases en iedere verandering kan de fase waarin het team zich bevindt weer beïnvloeden.
Er zijn verschillende modellen en theorieën die deze ontwikkeling beschrijven. Denk bijvoorbeeld aan de modellen van Bruce Tuckman en Marijke Lingsma. Wil je hier meer over leren, lees dan ook onze blog over fasen van teamontwikkeling.
Wat kunnen we hieruit leren?
Elke fase van dit ontwikkelproces heeft unieke kenmerken en vereist ander gedrag van zowel teamleden als teamleiders. Als dit niet wordt erkend, kan de groei van het team stagneren.
Door inzicht in de ontwikkelfase van het team kunnen we de redenen achter bepaalde gedragingen en patronen binnen het team beter begrijpen. Dit begrip leidt tot effectievere communicatie, besluitvorming, gedeelde verantwoordelijkheid en conflicthantering.

Wat kan Loof voor de ontwikkeling van jouw team betekenen?
Teamontwikkeling gaat dus verder dan het simpelweg samenbrengen van mensen. Het gaat om het stap voor stap creëren van een omgeving waarin iedereen zich gewaardeerd voelt, waarin communicatie open is en waarin individuele vaardigheden worden benut ten behoeve van het collectieve succes.
Om dit te realiseren werken onze teamcoaches volgens het Loof-model voor Sterke Teams met onderstaande aandachtsgebieden. Altijd afgestemd op de ontwikkelfase van het team.
- Gedeelde doelen die teamleden verbinden en motiveren
- Vertrouwen en veiligheid als basis voor een open communicatie en feedback
- Collectief leiderschap waarbij verantwoordelijkheden worden verdeeld
- Verschillen waarderen met inzicht in de aanwezige kwaliteiten
- Proactieve houding door durven initiatief te nemen en fouten te maken
- Wendbaarheid en veerkracht vanuit veranderbewustzijn en veranderbereidheid
Bij de begeleiding van teams maken we gebruik van verschillende specialisten en methodes die we wij bieden in de vorm van teamanalyse, teamtraining of teamcoaching. Na een persoonlijk gesprek volgt ons advies op maat.
Meer weten?

“De informatie, begeleiding en afstemming voelde vertrouwd en veilig.” – CJIB –
“We hebben stappen gemaakt in het proces en duidelijkheid gekregen waar we aan kunnen werken.” – Gemeente Hollands Kroon –
“Sessie zeer verhelderend, goede begeleiding, creëren van vertrouwen en veiligheid en combi praktische invulling, speelse oefening en theoretische achtergrond” – Tüv Nord –
Versterk de balans in teams met de tips uit ons whitepaper
Vandaag de dag werkt het grootste gedeelte van de beroepsbevolking samen in één of meerdere teams. Goede samenwerking is belangrijker dan ooit. Wij werken daarbij vanuit het uitgangspunt dat elk team in principe twee doelen heeft: ‘zorgen voor het team zelf én realiseren van waarde voor anderen’. Deze twee doelen moeten in balans zijn. Helaas raakt deze balans vaak verstoord waardoor één van de twee doelen de overhand krijgt. Is jouw team in balans? Doe de teamscan en kom erachter! Wil je leren wat je kunt doen om de balans te herstellen? Download dan ons whitepaper met 18 waardevolle tips. Zo kan je gelijk aan de slag om de teambalans te verbeteren.