Durven de leden in jouw team volledig open en eerlijk te zijn?
Bouwen aan Sterke Teams met psychologische veiligheid
Succesvolle teams hebben één ding met elkaar gemeen. Er is een cultuur waar teamleden zich veilig voelen om zichzelf te zijn en hun mening te uiten. Lang werd gedacht dat de juiste samenstelling met verschillende kwaliteiten van teams het meest bepalend zou zijn voor het succes, maar onderzoek toont aan dat de kwaliteit van de interactie tussen de teamleden veel meer bepalend is. Niet voor niets is er steeds meer aandacht voor de psychologische veiligheid op de werkvloer.
Wat is psychologische veiligheid?
Psychologische veiligheid is een voorwaarde om uit onze comfortzone te komen, samen te leren, creativiteit aan te boren en te innoveren. Door de aandacht voor de onderlinge relaties en de kwaliteit van de samenwerking ontstaat meer verbinding en betrokkenheid. Binnen én tussen teams. Hierdoor groeit de wendbaarheid en de innovatiekracht van het team en verbetert de kwaliteit van het resultaat voor de organisatie.
Hoe kan je herkennen dat teamleden zich volledig veilig voelen? Bij een lage psychologische veiligheid zal je zien dat dingen die leven in de organisatie onuitgesproken en onder de radar blijven. Dit zet de deur open voor gedoe tussen teams en binnen teams. Met als risico dat teamleden, of zelfs volledige teams, zich terugtrekken, minder gemotiveerd raken, energie verliezen en minder goed gaan functioneren. Op de lange termijn kunnen teamleden hierdoor volledig mentaal afhaken, of helemaal uit(een)vallen.
Een succes maken van teamwerk betekent dus werk maken van psychologische veiligheid. In een psychologisch veilig klimaat durven mensen risico’s te nemen, zoals vrijmoedig hun persoonlijke perspectief (kennis, ervaring en beleving) inbrengen, open en nieuwsgierig onderlinge verschillen bespreekbaar maken en met nieuwe ideeën komen. Om met de collectieve wijsheid die uit deze gesprekken naar boven komt, voluit bij te dragen aan de doelen van het team en de organisatie.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan ook ons webinar terug over de kracht van een veilige teamomgeving.
Voor wie is een training over psychologische veiligheid waardevol?
De training psychologische veiligheid is voor managers, leiders, teamleiders, HR-professionals, teams en alle teamspelers die psychologische veiligheid in hun organisatie willen versterken.
Een training psychologische veiligheid bij Loof
De training Psychologische Veiligheid gaat over het scheppen en onderhouden van een gezond klimaat van vertrouwen, veiligheid en openheid in interacties tussen teamleden. De training versterkt het vermogen van teamleden om te navigeren door inhoudelijke en sociale complexiteit in het team en de organisatie.
In de training zoomen we in op wat belangrijk is in het creëren van psychologische veiligheid en hoe dit in de werkomgeving versterkt kan worden.
Daarnaast gaan we in op de persoonlijke en interpersoonlijke communicatie- en gedragsvaardigheden die teamleden daarbij kunnen inzetten.
Voorafgaand aan een training van Loof vindt altijd een krachtige intake plaats om het ontwikkelvraagstuk van het team te bespreken.
Bouwen aan sterke teams zien wij namelijk als een gezamenlijk proces. Met elkaar ontdekken we waarin het team zich wil ontwikkelen en hoe de training hieraan kan bijdragen.
Dat doen we uiteraard op onze eigen wijze. We onderscheiden ons door een persoonlijke aanpak, met humor en creativiteit.
We maken concrete afspraken zodat het team in de dagelijkse praktijk aan de slag kan met de gewenste verandering. Bij Loof brengen we teams in beweging!
Weten is nog geen doen
Sterke teams worden niet in één dag gebouwd. Ons advies is dan ook om in stappen te denken. De inzet van een training over psychologische veiligheid kan heel goed een eerste stap zijn van een teamontwikkeltraject. Uiteraard op maat gemaakt. Een traject kan bestaan uit een serie teamcoaching sessies, of uit een combinatie van teambuilding, training en coaching in de praktijk.