Loof teamcoaching

Bouwen aan Sterke Teams met MBTI 

Vertrouwen teamleden eerder op hun ervaring of hun inventiviteit? Geven ze bij beslissingen voorrang aan feiten of liever aan waarden? Het antwoord op deze vragen zal per persoon verschillen. MBTI is een methode die inzicht geeft in hoe teamleden bij voorkeur communiceren, problemen oplossen en hun werkzaamheden organiseren.

Wat is MBTI?

MBTI staat voor Myers-Briggs Type Indicator. Met behulp van de antwoorden van de digitale vragenlijst, die beschikbaar is in verschillende talen, identificeert de MBTI 16 persoonlijkheidstypes. Elk type heeft zijn eigen unieke combinatie van kenmerken. Het geeft hiermee inzicht in de verschillende persoonlijkheidskenmerken van mensen en hoe deze van invloed zijn op hun interacties met anderen. Er bestaat geen goed of fout, teamleden kunnen niet zakken of slagen voor dit assessment. Ze kunnen enkel leren en groeien van de inzichten die uit de vragenlijst komen. 

Door het in kaart brengen van persoonlijkheidstypes wordt het fundament gelegd voor zowel persoonlijke groei als teamontwikkeling. MBTI biedt een flexibel kader voor het begrijpen van verschillen tussen teamleden en het benutten van de sterke punten dat ieder type bezit.  

Voor wie is MBTI?

De MBTI profielen zijn een waardevol hulpmiddel voor teamleden die willen begrijpen hoe ze in de wereld staan en hoe ze het beste kunnen functioneren in hun team en organisatie. De kennis die MBTI het team geeft kan worden toegepast op verschillende vraagstukken, zoals besluitvorming, conflictoplossing en leiderschap.

De MBTI types laten zien hoe een individu omgaat met de wereld om zich heen en geeft inzicht in motivatie. Tijdens de MBTI training wordt aan de hand van opdrachten uitgediept wat de verschillende types zijn en hoe deze van invloed zijn op zowel het teamklimaat als de teamdoelen.  

Waarom een MBTI teamtraject bij Loof?

Voorafgaand aan een teamsessie van Loof vindt altijd een krachtige intake plaats om het ontwikkelvraagstuk van het team te bespreken.

Bouwen aan sterke teams zien wij namelijk als een gezamenlijk proces.

Met elkaar ontdekken we welke beweging de MBTI in gang kan zetten voor een team of organisatie. Waarin wil het team zich ontwikkelen? Wat gaat al goed en wat moet men loslaten?

We maken concrete afspraken zodat het team in de dagelijkse praktijk aan de slag kan met de gewenste verandering.

Dat doen we uiteraard op onze eigen wijze. We onderscheiden ons door een persoonlijke aanpak, met humor en creativiteit.

Zo laten we teamleden letterlijk stappen zetten in een MBTI besluitvormingsmodel, zodat ze lijfelijk ervaren hoe de diversiteit in het team doorwerkt in de besluiten. Bij Loof brengen we teams in beweging!

Weten is nog geen doen 

Sterke teams worden niet in één dag gebouwd. Ons advies is dan ook om in stappen te denken. De inzet van een teamontwikkeltool kan heel goed een eerste stap zijn van een teamontwikkeltraject. Uiteraard op maat gemaakt. Een traject kan bestaan uit een serie teamcoaching sessies, of uit een combinatie van teambuilding, training en coaching in de praktijk.