
Voelen jouw teamleden zich vrij om elkaar scherp te houden én te ondersteunen?
Ontwikkelen van Sterke Teams met constructief conflict en effectieve feedback
In teams waar ruimte is voor stevige gesprekken en eerlijke terugkoppeling, ontstaan de beste ideeën en de sterkste teamrelaties. Onderzoek — onder andere van Patrick Lencioni — laat zien dat effectieve teams niet alleen op vertrouwen bouwen, maar ook actief ruimte maken voor gezonde conflicten en eerlijke terugkoppeling.
Lang werd gedacht dat de juiste samenstelling van kwaliteiten bepalend is voor succes. Maar steeds meer blijkt dat juist de manier waarop teams omgaan met verschil, spanning en feedback, doorslaggevend is. Niet voor niets besteden succesvolle organisaties veel aandacht aan het versterken van feedbackculturen en het productief maken van conflict.
Toch blijkt feedback geven vaak spannend. Veel teams ervaren het als ongemakkelijk of zelfs bedreigend. Ze zijn bang voor de reactie van de ander, willen de relatie niet schaden of weten niet goed hoe ze het gesprek op een respectvolle manier kunnen voeren. Hierdoor blijft belangrijke informatie onder de oppervlakte en gaan kansen voor leren en ontwikkelen verloren. Bij Loof geloven we dat je deze spanning niet uit de weg moet gaan, maar beter kunt zien als waardevolle informatie.
Wat bedoelen we met constructief conflict en effectieve feedback?
In een team waar teamleden elkaar op een respectvolle manier aanspreken en ruimte geven aan elkaars verschillen, ontstaat een cultuur van leren en ontwikkelen. Spanningen zijn daar niet iets om te vermijden, maar iets om te benutten. Constructief conflict helpt teams om knelpunten en verschillen in perspectief bespreekbaar te maken — en zo samen te groeien.
Effectieve feedback is hierbij een belangrijke vaardigheid. Toch ervaren veel teams feedback geven als ongemakkelijk of bedreigend. Ze zijn bang voor de reactie van de ander of willen de relatie niet schaden. Vooral als de veiligheid ontbreekt, voelen teamleden zich minder vrij om elkaar aan te spreken en blijven belangrijke zaken onder de oppervlakte. Feedforward, een methode ontwikkeld door Marshall Goldsmith, helpt om feedback toekomstgericht en positief te maken. In plaats van te blijven hangen in wat fout ging, geef je tips voor de toekomst. Zo wordt feedback minder spannend en effectiever.
Waarom werk maken van constructief conflict en effectieve feedback in jouw team?
In deze teams:
- Worden spanningen niet onder de tafel geveegd, maar benut als input voor groei.
- Komen verschillen in perspectief naar boven en worden besproken.
- Geven teamleden elkaar opbouwende en concrete feedforward.
- Wordt feedback niet gezien als een risico, maar als een kans.
- Houdt het team elkaar scherp en versterken ze de verbinding.
Een training constructief conflict en effectieve feedback bij Loof
In deze training leren teamleden hoe zij op een respectvolle manier verschillen bespreekbaar maken en elkaar constructieve feedback geven. Niet door spanningen uit de weg te gaan, maar door ze productief te maken.
Het resultaat is dat teamleden spanningen niet zien als risico, maar als kans. Zodat zij elkaar scherp houden en gezamenlijk het beste uit de onderlinge verschillen halen.
Voorafgaand aan een training bij Loof vindt altijd een krachtige intake plaats om het ontwikkelvraagstuk van het team in kaart te brengen.
Bouwen aan sterke teams zien wij namelijk als een gezamenlijk proces. Met elkaar ontdekken we waarin het team zich wil ontwikkelen en hoe de training hieraan kan bijdragen.
Dat doen we uiteraard op onze eigen wijze. We onderscheiden ons door een persoonlijke aanpak, met humor en creativiteit.
We maken concrete afspraken zodat het team in de dagelijkse praktijk aan de slag kan met de gewenste verandering. Bij Loof brengen we teams in beweging!
Weten is nog geen doen
Sterke teams ontstaan niet in één dag. Ons advies is dan ook om in stappen te denken. De inzet van een training over constructief conflict en effectieve feedback kan heel goed een eerste stap zijn van een teamontwikkeltraject. Uiteraard op maat gemaakt. Een traject kan bestaan uit een serie teamcoaching sessies, of uit een combinatie van teambuilding, training en coaching in de praktijk.