Herken jij dat? Dat moment tijdens een vergadering waarin een onderwerp net iets te lang wordt besproken? Je blik en je gedachten die afdwalen? In gedachten ben je al bij het koffiezetapparaat, je kijkt om je heen en denkt: “Waar zijn we gebleven?”. Afhaken doet iedere teamspeler wel eens. Dat is normaal en hoeft niet erg te zijn. Een probleem is het pas wanneer het elk overleg weer gebeurt. Wanneer het niet alleen voor jou, maar ook voor jouw collega’s een patroon wordt. Hoe herken je dat dit afhaakpatroon ontstaat in jouw team ? Hoe los je het op? In deze blog nemen we je mee in vier stappen voor het aangehaakt houden van teamspelers.
De eerste stap is waarnemen. Wanneer merk je afhaaksignalen op bij jezelf of bij je teamgenoten? Wat gebeurt er dan? Aan welk gedrag herken je dit afhaken? Denk bijvoorbeeld aan ja-knikken maar nee-doen, deadlines missen of frustratie tonen (zowel verbaal als non-verbaal). Of wanneer teamleden steeds minder vaak hun mening geven bij vergaderingen of het allemaal snel ‘wel best’ vinden.
Hoe anders is dat bij aangehaakte teamspelers? Dit gedrag herken je bijvoorbeeld aan teamleden die actief luisteren tijdens een overleg, die hun afspraken nakomen (of het melden wanneer dit niet lukt) en die onderzoeken wat er aan de hand is op het moment dat iemand het ‘wel best’ lijkt te vinden. Interessant hierbij is dat het ene teamlid in een bepaalde situatie eerder zal afhaken dan de andere. Wanneer iemand afhaakt is namelijk heel persoonlijk. Dat brengt ons bij stap 2.
Iedereen heeft zijn eigen ‘triggers’ om af te haken in de samenwerking met anderen. Deze ingebouwde triggers in ons brein bepalen dat de ene situatie voor iemand wel leidt tot afhaken en bij een ander niet. Een trigger komt onder andere voort uit eerdere ervaringen en uit iemands persoonlijke kernkwaliteiten. Wanneer een teamspeler bijvoorbeeld als kernkwaliteit heeft om zaken kort en bondig te formuleren, kan deze persoon afhaken op het moment dat een vergadering erg langdradig is.
Het aanpakken van afhaakgedrag vraagt dus om onderzoeken. Door inzicht in drijfveren, ervaringen en kwaliteiten vergroten teamleden hun persoonlijk leiderschap. Hoe beter teamspelers hun persoonlijke triggers kenen, hoe makkelijker het voor ze wordt om hier zelf verantwoordelijkheid (lees: eigenaarschap) voor te nemen en aangehaakt te blijven.
Naast het vergroten van het zelfbewustzijn en zelfleiderschap bij iedere teamspeler, is het ook belangrijk deze persoonlijke triggers in teamverband met elkaar te delen. Aangehaakt blijven is uiteindelijk niet alleen een verantwoordelijkheid van de persoon zelf, maar ook van het hele team.
Op het moment dat je merkt dat je afhaakt, heb je altijd een keuze: laat je het erbij zitten of kom je in actie. Zelfleiderschap tonen als teamspeler houdt in dat je je bewust bent van jouw afhaaktriggers en dat je bewuste keuze maakt hoe je hier mee om wilt gaan. Een handig hulpmiddel hierbij is het keuzekruispunt. Volgens dit model heb je altijd vier opties die je kunt verkennen:
Dat brengt ons bij de laatste stap, kiezen. In plaats van in afhaken te blijven hangen, kan je bewust kiezen; door eerst je eigen getriggerde gedrag te herkennen en vervolgens te bepalen hoe je ermee om wilt gaan. Dit doe je eerst voor jezelf. Want wanneer jij zelf aangehaakt blijft, is dat ook in het belang van het team.
Daarna voor het team als geheel. Want wanneer teamspelers elkaar helpen om aangehaakt te blijven, versterken zij daarmee het collectief leiderschap in het team. Besef daarbij dat wat in jou leeft, ook mogelijk speelt bij teamgenoten. Je bent ook een stem van het geheel. Wat kan je zoal doen in deze situatie? Begin met het team een spiegel voor te houden en open vragen te stellen die het bewustzijn van het team vergroten, zoals:
Vanuit hier kunnen jullie in contact met elkaar verkennen wat iedereen nodig heeft om er met volledige aandacht bij te zijn, zodat het volle potentieel van het team benut kan worden.
Wil je meer leren over dit onderwerp? We hebben er ook een webinar over verzorgd. Kijk deze hier eenvoudig terug.
Heb je hulp nodig bij het leren voeren van sterke teamgesprekken? Dat kan natuurlijk ook. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.