door erik riet (leestijd 3 minuten)
Sinds maart is de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk thuis te werken. De verwachting is dat we dit nog voor langere tijd zullen blijven doen. Maar als je niet oppast staat een dag thuiswerken gelijk aan een dag zittend achter een beeldscherm doorbrengen. En dat doet iets met ons brein. Niet gek dus dat de volgende vraag gesteld wordt: hoe houden we het thuiswerken leuk en vol?
Het korte antwoord: door gebruik te maken van een aantal ‘breinprincipes’. Bij Loof besteden we al vele jaren veel aandacht aan het brein. Onze trainingen zijn opgebouwd rondom zes principes uit de neuropsychologie. We noemen dit Breinleren. Deze breinprincipes zorgen ervoor dat je optimaal gebruikmaakt van je brein. We passen dit toe in onze trainingen om zo het leerrendement te maximaliseren. Dit levert je een leerzame, actieve én leuke dag op. Maar kunnen we deze breinprincipes ook toepassen op het (online) thuiswerken?
Zeker! De onderstaande breinprincipes helpen je om je brein fris én online te houden. We gebruiken ze tijdens onze online trainingen maar ook thuis zijn ze goed toe te passen! Hieronder lees je een aantal concrete tips o.b.v. de principes focus, emotie en zintuigelijk rijk.
Uit onderzoek blijkt dat we ons steeds minder lang kunnen concentreren. De gemiddelde aandachtspanne is de afgelopen jaren gehalveerd van 16 naar 8 seconden! Focus aanbrengen terwijl je thuis werkt is soms best uitdagend. Naast de afleiding om je heen van andere gezinsleden of huisgenoten, vragen telefoon en mail onze constante aandacht. Bij elk bliepje of piepje zijn we weer even afgeleid. Uitermate vermoeiend voor ons brein en slecht voor de productiviteit. Alles wat je aandacht geeft groeit. Belangrijk is dus dat je kiest waar je je aandacht aan wilt besteden. Bepaal bijvoorbeeld aan het begin van je thuiswerkdag welke doelen je wilt behalen. Welke punten wil je aan het einde van de dag kunnen afstrepen? Zo help je je brein om te focussen en de aandacht te richten. En er is nog een positief effect. Daar komen we zo nog op terug.
Een andere praktische tip is om je voor een bepaald aantal minuten (max 45!) toe te wijden aan één specifieke taak. Voor andere zaken sluit je je even af, je pakt dus een super focus op één taak. Je brein zal je dankbaar zijn!
Dit kun je doen door bijvoorbeeld kleine successen te vieren. Een klein succes kan zijn dat je een van de doelen van je dag hebt gehaald. Dat je een streep kan zetten door een item van je takenlijstje. Op zo’n moment maakt je brein stofjes aan die je een gevoel van voldoening geven. Gun jezelf het plezier van een to-do list.
Positieve emoties ervaren we doorgaans ook op de momenten dat we ons verbonden voelen met anderen. Ook al zit je thuis, blijf investeren in persoonlijke contacten! Een spontaan gesprekje bij de koffieautomaat zit er nu even niet in dus zul je dit meer moeten organiseren. Neem bijvoorbeeld tijdens een dagstart de tijd om ook wat meer persoonlijke zaken te delen. Of stel eens een verrassende ‘check in’ vraag: wat speelt er bij jou thuis momenteel? Maak ruimte voor persoonlijk contact en zorg dat je met elkaar ook wat lol beleefd. Door samen te lachen maakt je brein endorfine, serotonine en dopamine aan. Deze stofjes hebben veel positieve invloed op je gezondheid en zorgen o.a. voor een ontspannen houding en een opgewekt gevoel.
Denk eens aan een gemiddelde thuiswerkdag. Van hoeveel van je zintuigen maak jij gebruik? Vaak zijn het vooral onze oren en ogen die aan het werk zijn. Bij Loof zorgen we ervoor dat onze trainingen ‘zintuigelijk rijk’ zijn. Op die manier ben je met je hele persoon, met je hele lijf, actief. Vertaald naar de thuissituatie: gun je ogen rust en kijk regelmatig weg van je scherm. Het helpt als je ogen kunnen focussen op iets op verdere afstand. Helemaal niet gek dus om even een momentje uit het raam te staren. Bewegen is ook een belangrijke activiteit om je brein fit te houden. Uit vele studies blijkt dat 30 minuten matig-intensief bewegen per dag een positief effect heeft op de gezondheid van je brein. Tijdens onze online trainingen sturen we mensen regelmatig naar buiten om al wandelend en bellend met een collega een opdracht te bespreken. Doe je dit in een groene en natuurlijke omgeving dan heeft dit helemaal een positief effect, onder andere op je creativiteit. Mocht je een rondje lopen in wat meer stedelijk gebied, stimuleer eens een ander zintuig en haal een lekkere coffee to go!
Erik Riet is trainer bij Loof. Lees meer over hem op onze trainerspagina.