Loof blogt over medezeggenschap

Al onze blogs op een rij. Loof blogt regelmatig over medezeggenschap. Alle artikelen en blogs van onze trainers, adviseurs over teamontwikkeling en medezeggenschap.

Slagvaardig en zorgvuldig, gebruik de integratieve besluitvormingsmethode

19 februari 2024 – Ellenlange discussies, onduidelijke afspraken en trage besluitvorming binnen de OR zijn zaken die je wilt vermijden. Hoe zorg je ervoor dat je tempo maakt en de vaart er in houdt? Lees wat de 6 stappen van de integratieve besluitvormingsmethode hierin kunnen betekenen voor jouw OR. 

Lees verder
In de praktijk: het versterkt aanbevelingsrecht

25 januari 2024 – Hoe maak je gebruik van het versterkt aanbevelingsrecht? Loof interviewde Jolanda Feller, OR-voorzitter bij PC Uitvaart. Zij vertelt in dit interview wat je als OR kunt met het versterkt aanbevelingsrecht.  

Lees verder
escaleren voordat je naar de rechter stapt

21 december 2023 – In deze casus werd Loof betrokken met de vraag wat de OR kon doen nadat de bestuurder geen adviesaanvraag had ingediend. Lees welke stappen je kunt zetten als OR voordat je naar de rechter stapt.

Lees verder
Geheimhouding en achterbanraadpleging

27 november 2023 – De mogelijkheid om met collega’s te sparren is belangrijk voor een ondernemingsraad. Maar wat als de mogelijkheid de achterban te raadplegen in het geding komt door geheimhouding? Of een bestuurder die het anders ziet? In dit artikel 3 voorbeelden met tips.

Lees verder
Adviesrecht van OR bij nieuwe bestuurder

18 oktober 2023 – Adviesrecht OR bij nieuwe bestuurder. Waardevolle tips en achtergrondinformatie om je rol als OR goed op te pakken.

Lees verder
Als OR invloed uitoefenen bij een overname

22 juni 2023 – Een overname kan veel veranderingen met zich meebrengen. Hoe kun je als or invloed uitoefenen bij een overname op het besluitvormingsproces en de belangen van de werknemers behartigen? In dit blog vier tips met antwoord op deze vraag zodat je als OR meer invloed hebt bij een overname.

Lees verder
Trainer medezeggenschap, dat is saai?!

15 juni 2023 – Trainer medezeggenschap, saai? Diversiteit, afwisseling en dynamiek zijn wel de sleutelwoorden voor een trainer medezeggenschap. Benieuwd waarom en ook zelf interesse in een trainersopleiding medezeggenschap?

Lees verder
Tips voor een OR-training

12 juni 2023 – Op zoek naar tips voor een OR-training? Waar bestaat een goede training uit? Wij geven je 5 tips die je als zzp’er kunnen helpen een OR-training te geven.

Lees verder
Samenwerking in de OR verbeteren

25 mei 2023 – Wil je de samenwerking in de OR verbeteren? Dat kan door het gesprek aan te gaan over (on)bewuste patronen in de teamdynamiek.

Lees verder
De bestuurder die veel praat maar weinig zegt

20 april 2023 – Hoe ga je om met een bestuurder die veel praat maar weinig zegt? In dit artikel drie situaties die stapsgewijs handvatten geven.

Lees verder
Lange discussies in vergaderingen voorkomen

20 maart 2023 – Lange discussies in vergaderingen wil je liever voorkomen. Daarom in dit blog drie invalshoeken met tips & tricks om de vergaderingen (en discussies) efficiënt te laten verlopen.  

Lees verder
stappenplan om besluitvorming te verbeteren met Deep Democracy

9 februari 2023 – Een gezamenlijk doel als OR betekent nog niet dat het gemakkelijk is om gezamenlijk besluiten te nemen. Want hoe doe je dat: alle meningen en invalshoeken tijdens besluitvorming de ruimte geven? Een stappenplan om de besluitvorming te verbeteren met Deep Democracy.

Lees verder
Even over het ‘bezoekje’ van de bestuurder

19 december 2022 – Dat ongemakkelijke bezoekje van de bestuurder tijdens een training omzetten naar iets waardevols? Een blog over wat er gebeurt als de OR en bestuurder samen een training volgen.

Lees verder
Train je aanpassingsvermogen met DISC

14 september 2022 – Waar heb je als ondernemingsraad invloed op? En hoe gebruik je die invloed dan? DISC geeft inzicht in gedrag, motivatie en behoeften. DISC helpt je om anderen te benaderen op de manier zoals zij dat prettig vinden. En daarmee vergroot je je invloed als OR-lid.

Lees verder
Proactief als OR, vergeet dan juist het initiatiefrecht

19 juli 2022 – Laat je als OR niet leiden door omstandigheden en emoties. Maak bewuste keuzes zodat je proactiviteit vergroot wordt.

Lees verder
De OR als sterk team

15 oktober 2021 – De OR als sterk team. Workshop teamontwikkeling door Loof. Lees hier meer over onze workshop op OR Live. en bekijk de handout.

Lees verder
de ondernemingsraad als onderhandelaar over arbeidsvoorwaarden

3 maart 2021 – Een ondernemingsraad die met de bestuurder gaat onderhandelen over meer onderwerpen dan in de WOR staan, moet die extra bevoegdheden vastleggen in een overeenkomst.

Lees verder
Vergroot je invloed als or-lid

23 november 2020 – Als or-lid wil je dat er serieus gekeken wordt naar jullie adviezen en initiatieven. Maar wat kun je doen wanneer je merkt dat dit niet lukt? Lees hoe je op een constructieve manier je invloed kunt vergroten.

Lees verder
Thuiswerken; zo houd je het leuk en vol

12 november 2020 – Sinds maart is de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk thuis te werken. Maar als je niet oppast staat een dag thuiswerken gelijk aan een dag zittend achter een beeldscherm doorbrengen. En dat doet iets met ons brein. Lees hier hoe je je brein frist houdt.

Lees verder
hoe je als or verstandig omgaat met je trainingsbudget

30 oktober 2020 – Blijf in deze lastige tijden als OR investeren in je samenwerking en kennis. In deze blog lees je een aantal tips hoe je als OR verstandig omgaat met je trainingsbudget.

Lees verder
Verminder weerstand bij besluitvorming

26 oktober 2020 – Zodra we verbeteringen willen doorvoeren stuiten we vaak op weerstand. Dit kun je verminderen door het gebruik van Deep Democracy. In dit blog vier stappen uitgelegd die weerstand verminderen bij besluitvorming.

Lees verder
The Works Council – It does work!

10 september 2020 – Globalisation has posed us with some intriguing dynamics within organisations and the way a business is ran. The local Dutch Works Councils is subject to the same globalisation process its company goes through. Read more about these challenges.

Lees verder
Reorganisaties die geen reorganisatie mogen heten

20 augustus 2020 – Stevige wijzigingen in een organisatie, maar de bestuurder claimt dat er ‘geen sprake is van een reorganisatie’ en dus geen adviesrecht. Wat te doen? .

Lees verder
Op zoek naar duidelijkheid in bange dagen

20 april 2020 – Je bent als ondernemingsraad bezig om duidelijk te krijgen wat je wilt. Je wilt niet een olifant in een porseleinkast zijn, maar ook geen mak schaap. Dit stappenplan helpt om je positie in te nemen.

Lees verder
Positie OR in tijden van Corona

15 april 2020 – Er komt als OR veel op je af, in deze hectische tijd. Welke positie neem je in en waar moet je rekening mee houden? Hoe laat je zien dat je als OR meedenkt en naar oplossingen zoekt?

Lees verder
Nieuwe vormen van medezeggenschap

7 november 2019 – Agile, zelfsturing en participatie. Organisaties veranderen en de medezeggenschap kan natuurlijk niet achterblijven. Maar wat zijn nieuwe vormen van medezeggenschap eigenlijk en welke voordelen bieden ze?

Lees verder
Communicatie met je ‘achterban’

21 september 2018 – Verse aanbevelingen om de kracht van de OR in je organisatie te versterken door een betere communicatie met je collega’s. Artikel in OR Magazine van september 2018.

Lees verder
Vertrouwen in de toekomst van medezeggenschap

21 juli 2018 – We zouden het al bijna weer vergeten, maar het huidige kabinet hanteert als motto: vertrouwen in de toekomst. De wereld verandert en de OR moet daarin mee.

Lees verder
thuiskomen op kantoor

15 februari 2018 – We zijn gewend geraakt aan werken in de huiselijke omgeving. Andersom is minder normaal. Wat gebeurt er als je thuis bent op je werk?

Lees verder
Verslaafd aan de bestuurder

1 september 2017 – De meeste ondernemingsraden besteden veel tijd aan het overleg met hun bestuurder. Hoe slim is dat?

Lees verder
Kritisch kiezen

23 mei 2017 – De OR van een gemeente in Noord-Holland wilde graag in gesprek met collega’s over een belangrijk thema: willen we een kleine, zelfstandige gemeente blijven of gaan we fuseren met een andere buurgemeente.

Lees verder