Train je aanpassingsvermogen met DISC

Waar heb je als ondernemingsraad invloed op? En hoe gebruik je die invloed dan? Het kan soms lastig zijn om hier een helder onderscheid in te maken.

Dit blog is geschreven door Erik Riet, trainer bij Loof.

Eén punt waar je altijd invloed op hebt, is je eigen gedrag. Dat klinkt natuurlijk als een open deur. En toch. Tijdens trainingen hoor ik vaak genoeg zinnetjes voorbij komen als: “onze bestuurder is altijd zo….”. En op de puntjes mag dan een negatieve kwalificatie naar wens worden ingevuld.

Zonde! Door zo te denken en te praten maak je jezelf (onbedoeld) slachtoffer van het gedrag van een ander. “Als onze bestuurder nu maar zus of zo was, dán zouden we iets kunnen betekenen.”

DISC geeft inzicht in gedrag, motivatie en behoeften

Je kunt een ander niet veranderen. Wel jouw reactie op die ander. Het DISC-model is hier een behulpzaam instrument voor. DISC maakt onderscheid in 4 verschillende gedragsstijlen. Een persoonlijke DISC analyse geeft je meer inzicht in jouw gedrag, motivatie en behoeften. Je leert hoe je jouw sterke punten verder kunt ontwikkelen en je leert omgaan met je beperkingen en valkuilen. DISC geeft geen oordelen. Geen enkele stijl is goed of fout. Het geeft juist inzicht in de factoren die je gedrag beïnvloeden.

Herken de gedragsstijl van de ander

DISC richt zich op concreet en waarneembaar gedrag. Dat maakt het eenvoudig, praktisch en makkelijk toe te passen en te onthouden. Door de focus op waarneembaar gedrag, wordt het ook makkelijker om anderen te ‘lezen’. Als je jezelf hierin oefent, ben je beter in staat om in te spelen op wat iemand nodig heeft en motiveert. Met behulp van de kennis van de 4 DISC stijlen kun je beter voorspellen wat iemand blij maakt, wat de relatie verbetert en wat zorgt voor een productievere werkomgeving. DISC helpt je om anderen niet te behandelen zoals je zelf behandeld zou willen worden. Nee, het helpt je om anderen te benaderen op de manier zoals zij dat prettig vinden.

DISC geeft je aansluiting bij je gesprekspartner

Even terug naar die ‘lastige’ bestuurder. Stel nou dat we zijn/ haar gedrag gewoon als gegeven nemen. Het is wat het is. Je hebt er geen oordeel over maar bekijkt het objectief. Op dat moment ontstaat er ook weer ruimte. Door je oordeel los te laten kun je gaan herkennen wat de gedragsstijlen van je bestuurder zijn. Met je kennis van DISC helpt dit waarschijnlijk al om veel van het gedrag te begrijpen en te verklaren. Dit is waardevolle informatie! Vervolgens kun je dan de stap maken hoe je met jouw gedrag het beste de aansluiting kan vinden bij je bestuurder.

Herken je bijvoorbeeld veel van de S-stijl bij je bestuurder? Dan is stabiliteit een belangrijke waarde en verandering vaak lastig. Heb je als OR een voorstel? Laat dan duidelijk zien hoe je de risico’s van je plan minimaliseert.

Een bestuurder met een C-stijl beslist op basis van logische en heldere informatie en vindt het vaak prettig om er zelf ook eerst goed over nagedacht te hebben. Als OR sluit je aan op deze stijl door je ideeën van te voren, schriftelijk naar je bestuurder te sturen. Zorg voor een heldere en logische argumentatie.

Benieuwd naar wat DISC voor jouw ondernemingsraad kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met mij of mijn collega-trainers op om te sparren over de mogelijkheden.

delen:

Nog meer blogs bekijken?

Loof blogt regelmatig over medezeggenschap. Uitleg, inspiratie en handige tips op relevante thema’s. Hier vind je al onze blogs over medezeggenschap.

Erik Riet Loof training en advies

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand artikelen met tips en adviezen, onze nieuwste blogs, aankondigingen voor webinars of de nieuwste podcast.

Ik wil graag maandelijks inspiratie en informatie over de volgende onderwerpen: