De Loofcast is de praktische podcast over en voor medezeggenschap. In 15 minuten willen we je inspireren en praktische handvatten geven. Over alles waar je als ondernemingsraad mee te maken krijgt. Per aflevering één onderwerp zodat je in sneltreinvaart op de hoogte bent.

Aflevering 2: het initiatiefrecht

In deze aflevering van de LoofCast bespreken Mark Zwijnenburg en Erik Riet alle ins & outs van het initiatiefrecht. Hoe werkt het in de praktijk? En wat voor onderwerpen zijn geschikt voor een initiatief vanuit de OR? Ook hebben we contact met onze ‘huisadvocaat’ Derk Domela Nieuwenhuis van Bosch Advocaten uit Amsterdam.

Het initiatiefrecht blijkt in de praktijk vaak de grote onbekende te zijn. De meeste mensen hebben wel een beeld bij het advies- en instemmingsrecht. Maar hoe ziet het nu precies met het initiatiefrecht? Het initiatiefrecht is een van de vijf basis bevoegdheden van de OR. Dit recht is breder dan dat je als OR initiatiefrijk of proactief bent. Uiteraard denk je als OR met de bestuurder mee, doe je suggesties tijdens het overleg en voorstellen ter verbetering. Maar het initiatiefrecht omvat meer. Het biedt je de mogelijkheid om als OR als het ware even op de stoel van de bestuurder te gaan zitten.

Aflevering 1: Rol van de OR bij een nieuwe bestuurder

In de eerste aflevering van onze nieuwe podcast serie vertellen we je meer over de rol die de OR kan spelen bij de aanstelling van een nieuwe bestuurder.

Ook hebben we contact met onze ‘huisadvocaat’: Derk Domela Nieuwenhuis van Bosch Advocaten. Hij legt uit wat je kunt doen als je als OR gepasseerd wordt in dit proces en hoe het zit wanneer de bestuurder wordt aangesteld door een buitenlands moederbedrijf.

Volgens de WOR dient de OR in de gelegenheid te worden gesteld om advies uit te brengen over het voorgenomen besluit tot benoeming (of ontslag) van de bestuurder. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Op basis waarvan geef je een advies? Neem je cv’s door, voer je een sollicitatiegesprek of is een andere insteek wellicht effectiever?