De OR als sterk team

Loof Workshop op OR Live: de OR als sterk team

or-live-or-dagen-2019
OR Live (archief)

Op OR Live hebben we op 13 oktober enkele workshops gegeven voor OR-leden. Het was het eerste grote live medezeggenschapsevenement sinds lange tijd. De organisatie. Performa, gaf aan dat er 300 bezoekers waren in de Fokker Terminal te Den Haag. We hadden weer volle zaaltjes met 40 tot 60 mensen. Naast elkaar op stoeltjes, dat was best bijzonder na al die tijd op menselijk rantsoen. Leuk om elkaar weer te kunnen ontmoeten. Dat smaakt naar meer.

Teamontwikkeling is belangrijk voor ondernemingsraden

We merkten dat onze workshop OR als sterk team veel belangstelling kreeg. Ons idee dat teamontwikkeling belangrijk is voor ondernemingsraden, klopt blijkbaar. Reden om onze invalshoek in deze korte workshop wat breder te delen. Enkele voorbeelden en een korte handout van onze presentatie.

Waar kan je als OR mee aan de gang ?

We vinden we het leuk om een tipje van de sluier op te lichten van onze workshop. Maar je had er eigenlijk bij moeten zijn. 🙂

Wat zijn dingen waar je als OR dan mee aan de gang kan gaan? In onze trainingen gebruiken we de team-boom om met elkaar te bekijken wat bij jullie OR speelt. Per team en zeker ook per organisatie kan dat verschillen. Soms is bijvoorbeeld vertrouwen een aandachtspunt en bij een andere OR kan het nodig zijn om stil te staan bij de doelen. De doelen die je deelt als team. Onze boom is wat dat betreft een mooi startpunt. Cruciaal voor ons bij elke team is de aandacht voor de waarde die je als team wil realiseren voor anderen, maar ook de zorg voor elkaar.

teamontwikkeling-loof-boom

onze visie

We werken vanuit het uitgangspunt dat elk team in principe twee doelen heeft: ‘zorgen voor het team zelf Ã©n realiseren van waarde voor anderen‘. Binnen deze twee uitersten spelen allerlei zaken die een team kunnen frustreren of juist snelheid geven. Leiderschap, vertrouwen, wendbaarheid, gedeelde doelen, kwaliteiten etc. Blaadjes van eenzelfde boom.

Interpersoonlijke behoeften

Ook een blik op interpersoonlijke doelen kan een OR team sterker maken. Onderzoeker William Schutz heeft als aanvulling op de persoonlijke behoeften van Maslow (lichamelijke behoeften, veiligheid, sociaal contact, erkenning en zelfrealisatie), drie belangrijke behoeften in beeld gebracht die relaties in een groep verklaren:

Genegenheid/openheid
Wat verwacht je van je teamleden op dit punt?
Welk voornemen heb jezelf op dit punt?

Controle
Welk voornemen heb jezelf op dit punt?
Wat verwacht je van je teamleden op dit punt?

Er bij willen horen, inclusie
Hoe wil je dit gaan bevorderen?

Een inspirerend kader om met elkaar door te nemen als OR. Maar ook om te kijken naar de behoeften van collega’s en teams die thuiswerken. Of hybride weken. Hoe bevorder je dan inclusie, dat mensen erbij horen? En hoe ga je om met controle? en genegenheid, of te wel aandacht voor elkaar?

Een paar van de thema’s die afgelopen OR Live in onze workshop aan bod kwamen. Kijk hier voor een samenvattende handout.

Meer weten. Nieuwsgierig hoe we van jullie OR een sterk team kunnen maken? Neem gerust contact met ons op: tel: 072-5891589.

delen:

Nog meer blogs bekijken?

Loof blogt regelmatig over medezeggenschap. Uitleg, inspiratie en handige tips op relevante thema’s. Hier vind je al onze blogs over medezeggenschap.

Erik Riet Loof training en advies

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand artikelen met tips en adviezen, onze nieuwste blogs, aankondigingen voor webinars of de nieuwste podcast.

Ik wil graag maandelijks inspiratie en informatie over de volgende onderwerpen: