Misschien op dit moment wel de grootste worsteling bij OR-leden. Het OR-werk naast je drukke alledaagse werkzaamheden. De ambitie om er zoveel mogelijk uit te halen is er vaak onder OR-leden. Vandaar dat we regelmatig de vraag krijgen: wij willen proactief zijn als OR. Help ons de ondernemingsraad proactiever te maken.
We kunnen proactiviteit bekijken vanuit twee invalshoeken. De eerste is het anticiperen op kansen en bedreigingen en niet wachten tot het laatste moment om tot actie over te gaan. En dat laatste is wat vaak gebeurt met ondernemingsraden die weinig tijd hebben. Ze laten zich leiden door de bestuurder, de collega’s en zelfs de trainer. Door je te laten leiden op wat er op je afkomt in plaats van zelf te ‘ondernemen’ loop je soms achter de feiten aan. Vanuit dit perspectief betekent het: actie! Veel doen, een beetje minder vergaderen en juist gebruik maken van allerlei initiatieven. Denk aan aansluiten bij projectgroepen in de organisatie, actief netwerken met collega’s en zelf op onderzoek uitgaan en voorstellen doen. Vanuit dit perspectief maakt een OR dus juist actief gebruik van het initiatiefrecht.
Maar waarom schrijven we dan ‘vergeet het initiatiefrecht’? Ondernemingsraden die worstelen met een balans vinden tussen het OR-werk en hun drukke baan zullen die actie als te grote drempel ervaren. Dat kost meer tijd. Tijd die ze eigenlijk niet hebben. Kortom is dat wel allemaal realistisch zo’n proactieve ondernemingsraad?
De tweede invalshoek om proactiviteit te bekijken omschrijft Stephen Covey als volgt: ‘proactiviteit is verantwoordelijkheid nemen voor je eigen handelen. Proactief zijn betekent bewuste keuzes maken en je niet laten leiden door omstandigheden of emoties. Je waarden staan centraal bij je doen en laten.’
Als we vanuit dit perspectief kijken, dan zien we een proactieve ondernemingsraad als een OR die eigen regie heeft op wat ze wel en niet doen. Zich niet laten leiden door (boze) collega’s, de bestuurder of een trainer die vindt dat ze van alles moeten oppakken. Een proactieve ondernemingsraad laat zich leiden door wat voor hen belangrijk is en handelt daarnaar.
Een OR die zoekende is om proactiever te worden. Weinig tijd voor het OR-werk door het personeelstekort op de werkvloer en allemaal leden met een functie waarbij ze niet lang weg kunnen blijven. Gedurende de middag kwam het gesprek over de interactie met de collega’s. Ze hadden van alles geprobeerd om de collega’s mee te nemen in het OR-werk en tegelijkertijd werd hen van alles verweten door die collega’s. Dit zagen zij in eerste instantie als een mooie uitdaging om met nieuwe ideeën te komen en nog harder te werken. Maar draagt dat bij aan waar ze heen willen? Wat ze belangrijk vinden en willen bereiken? Het antwoord was nee. Je zag de opluchting bij de OR-leden. Door zich niet meer te laten leiden door wat de collega’s van hen vonden maar proactief te kiezen voor een andere invulling van het OR-werk, ontstond ruimte en energie.
Proactief zijn betekent ergens bewust voor kiezen en dus ook bewust ergens nee tegen te zeggen. En daar de consequenties van accepteren. En dat kan iedere ondernemingsraad! Wil je gelijk de proactiviteit binnen je OR vergroten, let dan eens op de taal die gebruikt wordt binnen de OR.
Reactief “Ik moet straks naar een vergadering” “Dit hebben we al geprobeerd, werkt toch niet” “Dat kan niet in onze relatie met de bestuurder” | Proactief “Ik geef de voorkeur aan die vergadering bijwonen” “Laten we kijken naar de mogelijkheden” “Wat hebben we nog te leren/ontwikkelen” |
Hoe groter de bewustwording van wat proactiviteit inhoudt, hoe makkelijk je ermee aan de slag kan gaan als ondernemingsraad. Op naar een OR die bewuste keuzes maakt en zich niet laat leiden door omstandigheden of emoties!
Heb je daar hulp bij nodig? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 072 589 1 589. Of bekijk onze mogelijkheden om de OR te ondersteunen met ons advies- en begeleidingstraject.
Dit blog is geschreven door Remco Bakker, trainer bij Loof. Wil je meer over hem weten? Kijk dan op zijn trainerspagina.