Trainer medezeggenschap, dat is saai?!

Na het afronden van mijn post-hbo trainersopleiding 4 jaar geleden, was ik druk bezig met het experimenteren met vormen van trainingen. Toen zag ik de vacature van Loof voorbij komen voor trainer medezeggenschap. Dat zag er leuk uit en tegelijkertijd dacht (ook) ik: ‘wil ik dit wel? Is dat niet saai om met oude, stoffige mensen aan de slag gaan? Dat zal wel allemaal heel theoretisch zijn’.

In gesprekken met andere trainers kwam ook naar voren dat het saaie doelgroepen waren, niet gemotiveerde mensen, etc. Als je niet zo goed was als trainer, dan kon je altijd nog medezeggenschap trainer worden. En toch solliciteerde ik.

Gelukkig maar want niets van bovenstaande bleek waar. Diversiteit, afwisseling en dynamiek zijn de sleutelwoorden voor een trainer medezeggenschap. Graag leg ik je uit waarom ik zo enthousiast ben over mijn vak en ik ook jou aanraad om medezeggenschapstrainer te worden.

trainingsbureau-loof-trainer-remco-bakker
Diversiteit aan organisaties

Als trainer medezeggenschap kom je bij veel organisaties. Je krijgt een kijkje in de keuken, wat het super interessant maakt. Van internationale farmaceuten, ziekenhuizen, overheidsinstellingen, grote banken tot lokale productiebedrijven en zelfs een muziekschool. Vindt je het leuk om achter de schermen te mogen kijken bij verschillende organisaties en hoe het er daar aan toe gaat, dan heb je daar als medezeggenschapstrainer de meeste kans op. Je komt dus ook soms vraagstukken tegen die bij de medezeggenschap spelen en die nog niet bekend zijn bij de media en andere partijen. Dit geeft maar weer aan dat je echt een unieke inkijk in een organisatie krijgt.

Elke OR is anders

Je komt allerlei soorten OR-groepen (teams) tegen. Van grote ondernemingsraden van 17 personen tot kleine personeelsvertegenwoordigingen van 3 personen. Van ondernemingsraden gevuld met mensen die in de fabriek werken tot hoog opgeleiden in internationale organisaties. Gelukkig is de tijd voorbij dat ondernemingsraden enkel gevuld zijn met oude mannen. Veel jonge werknemers nemen deel aan de medezeggenschap, met een diversiteit aan functies en achtergronden. Elke groep is anders, wat maakt dat elke dag weer anders is.

Geen training is hetzelfde voor een trainer medezeggenschap

Vier jaar geleden dacht ik dat ik als medezeggenschapstrainer vooral theoretische kennis trainingen zou geven. Dat was een verkeerde aanname. Natuurlijk neem je ondernemingsraden mee in de wettelijke context. Maar het doel is nooit om ze informatie uit hun hoofd te laten leren. Bij Loof ben ik veel meer bezig met de praktische inzet van de theoretische kennis in de organisatie van de OR. Je geeft vaardigheidstrainingen zoals:

  • onderhandelen
  • hoe om te gaan met een bestuurder die van alles beloofd, maar niet nakomt
  • hoe een vergadering goed voor te zitten, etc.

En vaak komt ook teambuilding aan bod, waar je actief met de groep aan de slag mag. Als je het niet leuk vindt om op verzoek van de OR uit te zoeken hoe het zit met AVG en de rol van de ondernemingsraad daarin, dan zal je er soms iets minder energie van krijgen. Maar je hoeft nergens expert in te zijn. Regelmatig neem ik een pensioenexpert mee. Ik werk met trainingsacteurs en train ook met andere trainers samen. En al die diversiteit houdt het werk leuk en uitdagend.

medezeggenschapstrainer, teamcoach, procesbegeleider en adviseur in 1

Houd je van groepsdynamiek? Dan zit je als medezeggenschapstrainer goed. In ondernemingsraden, door de diversiteit van de leden, het verschil in motivatie en de verschillende rollen. Maar denk ook aan de dynamiek tussen de ondernemingsraad en bijvoorbeeld bestuurders. Dus naast trainer zijn, kan je ook regelmatig ‘gedoe’ moeten begeleiden. Je bent vaak nooit 100% trainer, maar een combinatie van trainer, teamcoach, procesbegeleider en adviseur.

je bouwt relaties op in een toekomstbestendig vak

Er zijn veel ondernemingsraden die ik regelmatig train. Je bouwt een band op met de verschillende groepen doordat je ze gedurende meerdere jaren begeleidt. Je ziet mensen groeien in hun rol en helpt de medezeggenschap groeien in de organisatie. Niets is fijner dan dat. Zeker als je doel is om mensen en organisaties te helpen ontwikkelen.

Daarnaast hebben ondernemingsraden een zittingstermijn van 3 of 4 jaar. Dan is er weer een nieuwe samenstelling en een nieuwe groep om mee aan de slag te gaan. Ondernemingsraden worden opgericht als organisaties groeien en hebben een zittingstermijn. En al die ondernemingsraden moeten goed begeleidt worden. En dat is leuk, divers en uitdagend werk.

Ook trainer medezeggenschap worden?

Ben je overtuigd en wil je ook trainer medezeggenschap worden? Neem dan deel aan onze opleiding op 29 en 31 augustus. Wil je liever nog even sparren, neem dan contact met ons op en vraag naar Ellen Heijn of Mark Zwijnenburg: 072 589 1 589. Mailen kan natuurlijk ook: trainersopleiding.

delen:

Nog meer blogs bekijken?

Loof blogt regelmatig over medezeggenschap. Uitleg, inspiratie en handige tips op relevante thema’s. Hier vind je al onze blogs over medezeggenschap.

Erik Riet Loof training en advies

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand artikelen met tips en adviezen, onze nieuwste blogs, aankondigingen voor webinars of de nieuwste podcast.

Ik wil graag maandelijks inspiratie en informatie over de volgende onderwerpen: