Tips voor een OR-training

Je wilt als trainer aan de slag om een verschil te maken met en voor ondernemingsraden. De OR te helpen hún vaardigheden en kennis te ontwikkelen. Maar hoe train je een ondernemingsraad? Waar bestaat een goede training uit? Wij geven je 5 tips voor een OR-training. Wil je meer kennis? Volg dan bij Loof de opleiding medezeggenschapstrainer.

Tip 1: begrijp de rol van de OR 

Voordat je begint met het trainen van ondernemingsraden, is het belangrijk om te weten wat de specifieke behoeften en uitdagingen zijn voor een OR. Een OR heeft een bepaalde rol en verantwoordelijkheid in een organisatie. Ze heeft te maken met relevante wet- en regelgeving, zoals de Wet op de OndernemingsRaden. Verdiep je in de WOR en het speelveld waarin een OR opereert. Dit betekent niet dat je alle regelgeving uit je hoofd hoeft te leren, maar wel een gevoel voor de wetgeving en weten hoe je de wetgeving moet interpreteren als je het terugleest.  

Daarnaast heeft de organisatiestructuur invloed op de medezeggenschap in de organisatie. Je komt allerlei ondernemingsraden tegen van kleine familiebedrijven, grote internationale organisaties tot overheidsinstellingen. Elk met hun eigen uitdagingen als het gaat om medezeggenschap. 

Tip 2: luister naar de behoeften van de OR

Met verschillende samenstellingen, ervaringsniveaus en behoeften is elke OR uniek. Elke training begint volgens Loof met een goed gesprek. Wat is de context waarin de ondernemingsraad opereert? Waar heeft de ondernemingsraad behoefte aan? Pas je training aan op de behoeften van de groep die je traint. Soms willen ze zich laten leiden door de trainer. Dit kan natuurlijk fijn zijn, zodat je als trainer kan kiezen wat je gaat doen. Maar zijn ze daar echt mee geholpen? Als je de behoefte wil achterhalen helpen de volgende vragen:  

  • Wat voor rapportcijfer zouden jullie jezelf nu geven?  
  • Stel dat jullie volgend jaar jezelf een punt hoger geven, wat is er dan veranderd? Wat gaat er dan beter?  

Zo kan je snel achterhalen hoe je de ondernemingsraad optimaal kan helpen. Daarmee ontwikkel je een training die zich richt op het verbeteren van relevante vaardigheden en kennis. Zorg daarnaast voor praktische sessies die de OR-leden in staat stellen om direct te oefenen en de geleerde concepten toe te passen. Lees verder voor meer tips voor een OR-training.

Tip 3: dynamiek

Een OR is een team dat niet dagelijks samenwerkt. Wees je bewust van de dynamiek die dat met zich meebrengt. Net als de dynamiek tussen de OR en de bestuurder. Als trainer van ondernemingsraden heb je te maken met een grote diversiteit aan persoonlijkheden. En in die dynamiek ben je bezig met het trainen. Het om kunnen gaan met de dynamiek in en rondom het team is misschien wel de grootste uitdaging. Zorg dat je je hierin verdiept. Bekwaam je in gepaste interventies om niet helpend gedrag bespreekbaar te maken. Vaak is dit een onderdeel van een trainersopleiding. Dit is nog belangrijker dan de theoretische kennis van de WOR. 

Tip 4: verschillende sessies met verschillende OR-teams

Als trainer van ondernemingsraden krijg je te maken met de meest uiteenlopende vragen. Het ene moment train je puur op basis van wettelijke kennis en een andere training ben je bezig met het aanleren van vaardigheden, zoals onderhandelen. De ondernemingsraad die je een week later treft wil vooral aan de slag gaan om de samenwerking te verbeteren. Die diversiteit maakt het leuk en soms ook lastig. Elke voorbereiding ben je bezig met het doel van de training en hoe je dat het best kan bereiken. Hoe meer ervaring, hoe makkelijker het gaat. Sparren met collega-trainers helpt ook altijd en jezelf blijven ontwikkelen als trainer is een must om aan de diversiteit van opdrachten te kunnen voldoen. Maak voor jezelf wel onderscheid tussen trainer en adviseur. In een training kan je prima casuïstiek behandelen. Trainer zijn is niet hetzelfde als adviseur zijn. Daar zijn verschillende vaardigheden voor nodig. Dus kijk goed naar wat je past en het is prima als je bepaalde opdrachten aan iemand anders over laat als de klant daar het best mee geholpen is.  

Tip 5: blijf op de hoogte van wet- en regelgeving

Zorg ervoor dat je kennis up-to-date is, zodat je bij wijzigingen de OR-leden kunt helpen navigeren door complexe wettelijke kaders. Wijzigingen die van invloed kunnen zijn op de rol en verantwoordelijkheden van de OR, kunnen ook van invloed zijn op jouw training. Er zijn vakbladen en nieuwsbrieven die je kan volgen en lezen. Jurisprudentie waarin uitspraken van de rechtbanken en de ondernemingskamer te vinden zijn, kan je online opzoeken.  

Heb je nog niet genoeg tips voor een OR-training en heb je minimaal 2 jaar ervaring als trainer? Kijk dan eens bij onze tweedaagse opleiding voor trainer medezeggenschap. We starten op dinsdag 29 augustus 2023.

delen:

Nog meer blogs bekijken?

Loof blogt regelmatig over medezeggenschap. Uitleg, inspiratie en handige tips op relevante thema’s. Hier vind je al onze blogs over medezeggenschap.

Erik Riet Loof training en advies

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand artikelen met tips en adviezen, onze nieuwste blogs, aankondigingen voor webinars of de nieuwste podcast.

Ik wil graag maandelijks inspiratie en informatie over de volgende onderwerpen: