Van een afwachtend naar een initiatiefrijk team

Stel je eens voor dat teamleden niet wachten op instructies, maar zelf de regie nemen en met suggesties en oplossingen komen. Hoe stimuleer je dat teamleden minder afwachten en eerder zelf in beweging komen en initiatief nemen? In deze blog gaan we hiervoor in op de theorie van Carol Dweck over de fixed en growth mindset en passen we deze toe op het vergroten van initiatief binnen teams. Daarnaast delen we 5 stappen voor het ontwikkelen van een growth mindset binnen teams.

Wanneer kunnen we spreken van een initiatiefrijk team?

Wat bedoelen we precies met deze term en welk gedrag zien we dan terug in de praktijk? Denk hierbij aan teams waarbij de teamleden actief voorstellen doen tijdens een overleg. De leden waarderen ideeën van collega’s en ze zoeken samen naar oplossingen als ze tegen problemen aanlopen. Verder schromen ze niet om hun behoeftes naar elkaar uit te spreken en stellen ze zich positief en behulpzaam op.

Wanneer teams op deze manier werken is dat niet alleen prettig voor de organisatie, want deze teams zijn productiever en creatiever, het werkt ook prettiger voor de leden zelf. De vrijheid voelen om uit te spreken wat je nodig hebt van anderen en zelf suggesties aandragen over hoe je het werk het beste kunt aanpakken, hebben een positief effect op de werkbeleving en zijn hiermee stressverlagend. Reden genoeg dus om te onderzoeken hoe je een dergelijke proactieve teamcultuur kunt ontwikkelen.  

Hoe vergroot je het nemen van initiatief binnen teams?

Één van de factoren die bijdragen aan het nemen van meer initiatief is mindset. Het nemen van initiatief wordt gestimuleerd wanneer je een werkklimaat creëert waarbij teamleden fouten durven maken. Ze hebben het vertrouwen in elkaar dat samen experimenteren loont en dat doorzetten wanneer het moeilijk wordt nodig is voor teamsucces. Binnen deze teams heerst een growth mindset, in plaats van een fixed mindset.

Het belang van een growth mindset voor het vergroten van initiatief binnen teams

Fixed en growth mindset worden door prof. Carol Dweck als volgt omgeschreven. Bij een fixed  mindset zijn mensen ervan overtuigd dat talent is aangeboren en dus niet ontwikkelbaar is. Hun focus ligt op resultaat, ze willen niet falen en feedback wordt snel ervaren als kritiek. Bij een growth mindset zie je dat mensen er juist van overtuigd zijn dat ze nieuwe dingen kunnen leren. Ze willen hiervoor inspanning leveren en gebruiken feedback als bron van informatie. Daarbij ligt hun focus meer op het proces, dan op het resultaat. Fouten maken wordt hierbij gezien als een onderdeel van het leerproces.

In 5 stappen een ‘growth mindset’ ontwikkelen in teams

Teams met een growth mindset zullen dus eerder meer initiatief nemen dan teams met een fixed mindset. Hieronder volgen daarom een aantal stappen hoe je deze groei mindset kunt versterken.

teamontwikkeling, proactieve houding

Waar staat het team; in hoeverre is er sprake van een fixed of een growth mindset?Gaat het team uitdagingen uit de weg (fixed mindset) óf gaan ze zoveel mogelijk uitdagingen aan (growth mindset). Wordt het team geïnspireerd door successen van anderen (growth mindset) óf voelen ze zich geïntimideerd door successen van anderen (fixed mindset)?

Spreek binnen het team met elkaar af dat het is toegestaan om fouten te maken. Bespreek deze fouten met elkaar en zie deze als kans om van te leren en te groeien. Doe dit met regelmaat, zodat het steeds meer een goede gewoonte wordt.

Wat wil het team anders gaan doen? Hoe kan het team meer initiatief nemen? Formuleer samen met de teamleden doelen hiervoor en zie deze als kans om dingen anders te gaan doen. Het aanleren van een growth mindset kost tijd. Blijf proberen en vier iedere stap in de goede richting.

Let op negatieve zelfpraat binnen het team en verander deze in positieve bewoordingen. Zelfs wanneer van alles mis lijkt te gaan, zijn er ook altijd punten te benoemen die wel goed gingen. Leg hier de aandacht op. Sterker nog, maak binnen het team afspraken over hoe ze zichzelf willen belonen voor ontwikkelstappen en wie het team kan aanmoedigen om te blijven ontwikkelen.

Neem de tijd om als team nieuwe dingen uit te proberen. Zie leren als een levenslange reis waarbij je steeds nieuwe uitdagingen tegenkomt. Inspiratie nodig? Ga dan eens in gesprek met een ander team, waarvan jullie denken te kunnen leren.

Hulp nodig bij het vergroten van initiatief binnen teams?

Soms is een frisse blik van buitenaf net wat nodig is. Met behulp van een teamanalyse kan het team onder begeleiding van een teamcoach onderzoeken wat het team nodig heeft om proactiever te worden zodat teamleden meer initiatief nemen. Wij denken graag met je mee.

delen:

Nog meer blogs bekijken?

Loof schrijft regelmatig over teamontwikkeling. Artikelen met uitleg, inspiratie en tips over relevante thema’s. Leer meer over teamontwikkeling. Hier vind je al onze blogs over teamontwikkeling.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand artikelen met tips en adviezen, onze nieuwste blogs en aankondigingen voor webinars.