Waarom een OR instellen?

Wat is het nut van een OR

Waarom zou je als bestuurder gebaat zijn bij een ondernemingsraad? Nog meer vergaderen? Nog een drempel voor snelle besluitvorming? Alle dwarsdenkers maandelijks aan het bureau. Dat klinkt niet erg aanlokkelijk. Waarom zou je dat als organisatie en bestuurder willen?

Toch zijn er genoeg redenen om wel een OR in te stellen. We noemen er 8.

Gevoed door de praktijk die we als Loof ervaren, hebben we de volgende punten op een rij gezet:

  1. Wettelijke noodzaak
    ‘Omdat het moet’ is niet direct de beste reden, maar toch goed om wel mee te nemen in de overweging bij het instellen van een OR. Je wilt je als bestuurder in principe aan de wet houden, dus ook aan de Wet op de Ondernemingsraad. Een belangrijke randvoorwaarden voor goed bestuur en governance.
  2. Versnellen van procedures
    Maar ook indirect is dit van belang om wettelijk gedekt zijn bij allerlei aanvragen en procedures met externe instanties. In allerlei procedures is het advies van de ondernemingsraad namelijk een toetsingspunt. Zonder advies van de OR geen toestemming van de ACM bij grotere overnames. Dit advies is ook nodig bij het aanvragen van een UWV-ontslagvergunning bij reorganisaties. Denk ook aan de keuze voor Arbodienst, nieuwe pensioenregelingen, e.d. Maar zo’n advies kan ook van belang zijn bij het afsluiten van een financiële lening, rapportage in jaarverslag en zo zijn er nog wel een paar te bedenken. In sommige gevallen dien je je besluit stop te zetten om eerst de noodzakelijke OR op te richten en dat duurt dan snel een half jaar. Beter goed geregeld, dat spaart tijd en zorgt dat bestuur en organisatie juridisch gedekt zijn.
  3. Betere besluiten
    De kern van veel leiderschapsprogramma’s is om te leren vanuit verschillende perspectieven te kijken naar ontwikkelingen en zo te komen tot afgewogen besluiten. Dus niet alleen besluiten nemen met een groep directieleden of bestuurders die vergelijkbare achtergrond hebben in opleiding en ervaring. Een OR is een mooie en praktische manier om deze oorverdovende gelijkheid van meningen en observaties te doorbreken. Een prachtig instrument om je eigen manier van denken en oplossen uit te dagen.
  4. Inbreng vanuit de praktijk
    Minder filosofisch bezien, biedt een OR de gelegenheid om te bespreken hoe voorgenomen besluiten in de praktijk kunnen uitpakken. De vertegenwoordigers van de medewerkers in de OR weten vaak wat een besluit in hun werkpraktijk tot gevolg kan hebben. En anders horen ze het wel van hun collega’s. Door de input van de OR kan je problemen aan de voorkant al ondervangen. Fijn als dat meegewogen kan worden bij belangrijke besluiten, toch?
  5. Een veilige en prettige organisatie
    Een OR heeft ook als taak om een veilig werkklimaat te bevorderen. Toch goed als in de drukte van alle dag dit regelmatig op de agenda komt en er een OR is die hierover meedenkt. Een OR kan problemen signaleren om daarna mee te denken over mogelijke oplossingen.
  6. Betere interne communicatie, meer draagvlak bij belangrijke besluiten
    Natuurlijk kan het wel eens lastig zijn om een plan, waar lang aan gewerkt is, uit te leggen aan een personeelsvertegenwoordiging die in principe niet op de hoogte zal zijn van een achterliggend specialistisch vakgebied. Maar ook wel weer een mooie uitdaging om het belang en de beoogde stappen dan toch goed uit te kunnen leggen. Als de OR het kan begrijpen, dan is de kans groot dat de overige collega’s het daarna ook zullen begrijpen.
  7. Betrokken organisatie
    Met name bij professionele dienstverleners, maar ook bij veel innovatieve industriële bedrijven en ook bij overheden geldt dat het werkveld complexer wordt en snel kan veranderen. Dit vraagt om organisaties waarbij kennis en inzichten gedeeld worden en beleidsbeslissingen niet meer automatisch in de top van de organisatie genomen kunnen worden. Bij zo’n organisatie is meer zeggenschap gewenst op verschillende niveaus. Een ondernemingsraad is een prachtig instrument om dit te bereiken.
  8. Aantrekkelijke werkgever
    De huidige generatie jonge werknemers verwacht andere zaken van een organisatie dan de generatie die nu de verantwoordelijkheid draagt. Meer openheid en meer verantwoording over de keuzes van een organisatie. Welke rol speelt de organisatie in de maatschappij? Wat draagt de organisatie bij? Welke verantwoordelijkheid neemt een organisatie voor milieu, etc. En bovenal hoe goed luistert een organisatie daarbij naar de eigen medewerkers? Welke inbreng kunnen ze hebben? Een ondernemingsraad is daarbij een logische eerste stap om de oren goed open te zetten.

Mark Zwijnenburg

Auteur: Mark Zwijnenburg
Trainer. adviseur



Nieuwsgierig geworden naar aanleiding van dit bericht? Meer weten of reageren?
Bel of mail 072-589 1 589, bureau@looftrainingen.nl.

delen:
Bijgesneden foto Mark Zwijnenburg Loof
nut van OROR instellenOR oprichten

Nog meer blogs bekijken?

Loof blogt regelmatig over medezeggenschap. Uitleg, inspiratie en handige tips op relevante thema’s. Hier vind je al onze blogs over medezeggenschap.

Erik Riet Loof training en advies

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand artikelen met tips en adviezen, onze nieuwste blogs, aankondigingen voor webinars of de nieuwste podcast.

Ik wil graag maandelijks inspiratie en informatie over de volgende onderwerpen: