starten in de ondernemingsraad 5 tips

Gefeliciteerd met je plek in de ondernemingsraad! Starten in de ondernemingsraad kan spannend zijn. Er kan veel op je afkomen als je nieuw bent in de medezeggenschap. Hierbij een aantal tips die ervoor zorgen dat je goed kan starten. 

Tip 1: Waarom het tijd kost om te leren als je starten in de ondernemingsraad

Als je net start in de ondernemingsraad kost het om de basiskennis en vaardigheden eigen te maken. Het is dus niet gek dat je je in het begin misschien nog wat onwennig voelt. Maak gebruik van de mogelijkheid om trainingen te volgen. En daarnaast leer je ontzettend veel uit de praktijk. Gun jezelf de tijd om die basis onder de knie te krijgen. Lees af en toe artikel 25 en 27 van de wet op ondernemingsraden door, observeer de ervaren leden en gebruik AI om te vragen wat je moet weten als OR-lid. 

Tip 2: OR-werk draait om belangen van collega’s én de organisatie

Een belangrijk inzicht als je start in de ondernemingsraad: je vertegenwoordigt een groep. Je bent er als OR-lid niet voor jezelf, maar voor groepen medewerkers en de organisatie. Er wordt van je gevraagd om een afweging te maken tussen de belangen van de organisatie en de belangen van de medewerkers. Soms botsen die belangen. Daarom is het dus altijd goed om verder te kijken dan je eigen functie, je directe collega’s en je afdeling. Praat als ondernemingsraad altijd over functies en nooit over namen. Dat zorgt ervoor dat je zoveel als mogelijk onafhankelijk kan blijven. 

Tip 3: Rechten van de ondernemingsraad: zo sta je sterk in overleg 

Als ondernemingsraad ben je in gesprek met je bestuurder. Je hebt bestuurders die de medezeggenschap een warm hart toe dragen en bestuurders die daar wat minder van zijn. Als ondernemingsraad  heb je een goede positie in de organisatie. Uitgangspunt is dat de ondernemingsraad dezelfde informatiepositie als de bestuurder heeft. Je hebt redelijkerwijs de tijd om alle aanvragen af te handelen. Dus niet zes weken of eind volgende week. Ook als de bestuurder geheimhouding oplegt, mag je tegengas geven. Kortom, laat je niet onder druk zetten en kijk wat je nodig hebt om je rol goed te vervullen. Ook niet als je net start in de onderenemingsraad.

starten in de ondernemingsraad

Tip 4: Samenwerken in de OR: hoe je één duidelijke boodschap uitzendt

Als OR-lid kunnen je collega’s een beroep op je doen. Het is dan handig om niet allerlei toezeggingen te gaan doen. Als je start in de ondernemingsraad kan dat wel eens een valkuil zijn. Maar je bent een OR-lid en niet dé OR. Als ondernemingsraad wil je met één stem spreken naar buiten. Dat geldt voor de communicatie richting de medewerkers alsook aan tafel met de bestuurder. Discussies onderling tussen OR-leden met de bestuurder erbij is niet handig. Geef aan dat je later met een reactie komt, zodat je het eerst met elkaar kan bespreken. Wees bewust dat het geven van je eigen mening gezien kan worden als een OR-mening. 

Tip 5: Als je start in de ondernemingsraad telt jouw stem ook

Vaak horen we dat OR-leden denken dat hun mening niet belangrijk is. Wat weten zij nu van het runnen van een onderneming? Jouw perspectief is wel degelijk belangrijk. Realiseer je dat jij altijd een groep collega’s vertegenwoordigt. Dus heb jij een afwijkend mening, een ‘domme’ vraag of zie jij problemen of juist positieve punten in het voorgenomen besluit? Deel dit met de rest! Je zal zien dat jouw perspectief, dat mogelijk anders is dan het perspectief van de andere OR-leden een bijdrage levert aan het grotere plaatje. Je bent echt niet de enige die er zo in staat of tegen aan kijkt. Is het niet binnen de ondernemingsraad, dan is het wel onder de collega’s. Dus goed dat je die groep vertegenwoordigt! 

We hebben naast deze tips ook interessante podcasts voor je opgenomen die je kunnen helpen bij het starten in de ondernemingsraad.

delen:

Nog meer blogs bekijken?

Loof blogt regelmatig over medezeggenschap. Uitleg, inspiratie en handige tips op relevante thema’s. Hier vind je al onze blogs over medezeggenschap.

Erik Riet Loof training en advies

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand artikelen met tips en adviezen, onze nieuwste blogs, aankondigingen voor webinars of de nieuwste podcast.

Ik wil graag maandelijks inspiratie en informatie over de volgende onderwerpen: